Komentáre

USA vyzývajú Rusko, aby zastavilo agresiu v Donbase

Ako vieme, za posledných osem rokov zanechala ruská agresia na Ukrajine červenú stopu: spôsobila viac ako 13 000 mŕtvych, desiatky tisíc zranených, vysídlenie približne 1,6 milióna ľudí a obrovské škody na kritickej civilnej infraštruktúre.

Americká chargé d’affaires pri OBSE Courtney Ostrienová uviedla, že konflikt začalo Rusko a že je zaň plne zodpovedné. Dodala tiež, že hlavnou prekážkou mieru v Donbase je samotné Rusko.

“Vojenská aktivita Ruska na Ukrajine a v jej okolí spolu s čoraz nepriateľskejšou rétorikou Kremľa v uplynulých mesiacoch je neopodstatnená a nebezpečne provokatívna. Hlavnou prekážkou mieru je Rusko.”

Dvorná dáma Ostrienová tiež vyzvala Rusko, aby zastavilo svoju agresiu, dodržiavalo prímerie, splnilo svoje záväzky z Minska a stiahlo svoje sily zo suverénneho ukrajinského územia.

Taktiež požadovala, aby Rusko umožnilo SMM OBSE plniť si svoj mandát a monitorovať celé územie Ukrajiny vrátane územia kontrolovaného Ruskom na východe a Ruskom okupovaného Krymu.

Napriek výzvam a žiadostiam z rôznych krajín sa Rusko neponáhľa zastaviť svoje aktivity v Donbase. Nie je žiadnym tajomstvom, že Rusko je v tejto situácii hlavnou stranou konfliktu, a kým sa neupokojí, dôsledky budú, žiaľ, negatívne. Dôležité je však tiež pochopiť, že páchatelia budú za všetky svoje činy skôr či neskôr potrestaní.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com