Komentáre

Pochybný vývoz zo Slovenska do Ruska bude dôkladne prešetrený

V uplynulých dňoch prenikli na verejnosť informácie, že Slovensko, resp. jeho štátny aparát, umožnil vývoz tovaru, ktorý je následne dodávaný ruskej armáde. Konkrétne sa špekuluje o tom, že cieľom vývozu tovaru zo Slovenska do Ruska bolo uvoľniť položky, ktoré by mohli skončiť v tamojších vojenských systémoch. Podľa týchto informácií totiž zo Slovenska do Ruska putujú motory, ložiská a stroje, ktoré potom Putinova armáda môže použiť na výrobu zbraní.

S cieľom zistiť, prečo bol vývoz všetkých týchto bezpečnostne nebezpečných položiek vôbec povolený a kto je zaň zodpovedný, celú situáciu prešetrí štát, presnejšie finančná správa, pod ktorú slovenskí colníci spadajú. O tom, že tento problém je reálny a nie je len nepodloženou špekuláciou, svedčí aj fakt, že dovozcovia niektorých položiek zo slovenského vývozného zoznamu majú úzke väzby na výrobcov ruskej vojenskej techniky.

Kto môže za tento pochybný export?

Ministerstvo financií z tohto pochybenia obvinilo ministerstvo hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka, ktoré je zodpovedné za vydávanie vývozných licencií, a preto mohlo zabrániť vývozu odobratím týchto licencií firmám s väzbami na ruských výrobcov vojenskej techniky. To svoju vinu však popiera. Naopak tvrdí, že za celú situáciu je zodpovedná finančná správa, ktorá má pod sebou colníkov. Podľa slov tejto inštitúcie len oni môžu reálne odhaliť pochybný tovar a zabrániť jeho vývozu.

Najpravdepodobnejším scenárom preto je, že colní úradníci počas procesu schvaľovania vývozu pravdepodobne nekontrolovali, či sa tovar môže použiť na výrobu vojenského vybavenia, a či teda nejde o tovar dvojakého použitia. Výsledkom bolo, že aj po vypuknutí vojny na Ukrajine bol do Ruska povolený vstup tovaru, ktorý sa mohol použiť na výrobu ťažkých zbraní. Na definitívne vyriešenie tohto prípadu si však budeme musieť počkať do jeho vyšetrenia, pretože aj finančná správa seba očisťuje a trvá na tom, že slovenskí colníci nepochybili.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com