Svet

Rusko-iránske rezidentské zlo terorizuje Ukrajinu

Teraz iránsky a ruský režim budujú na jednej strane fakticky strategickú spoluprácu s prvkami aliancie a na druhej strane ich čoraz viac spája rastúca medzinárodná izolácia. Obe krajiny majú veľa nepriateľov a potrebovali si nájsť nejakých priateľov, aby mohli „byť priateľmi proti niekomu“. Vojna na Ukrajine otvorila obom autoritárskym režimom príležitosť stať sa takýmito priateľmi a následne zintenzívniť konfrontáciu s voči nim „nepriateľskými“ štátmi, najmä so Spojenými štátmi, ale vo väčšom meradle.

Irán už dodáva Ruskej federácii drony Shahed-136 a Mohajer-6 na masový teror na Ukrajine a iránski inštruktori trénujú Rusov a riadia štarty. Teherán môže v blízkej budúcnosti začať s dodávkami balistických rakiet zem-zem a nových bezpilotných lietadiel Arash-2 do Ruskej federácie. Orgány Ruska a Iránu popierajú použitie týchto bezpilotných lietadiel proti Ukrajine. Tieto zbrane pravidelne zabíjajú civilné obyvateľstvo, vyraďujú zariadenia kritickej infraštruktúry pred zimou, ruský teror zhoršil humanitárnu situáciu na Ukrajine a poškodil asi 40 % energetického systému.

Napriek tomu, že Irán dôrazne popiera svoju účasť v rusko-ukrajinskej vojne, nespochybniteľné fakty svedčia o opaku. Za celé obdobie vojny Rusko použilo asi 400 iránskych bezpilotných lietadiel Shahed, ktoré sú pre ruskú verziu trhu označené ako „Geran“ alebo „Geran-2“. Presun kamikadze bezpilotných lietadiel do Ruska Iránom potvrdili spravodajské služby viacerých krajín sveta, nedávno to potvrdil izraelský prezident Jicchak Herzog, ktorý ukázal priame známky použitia iránskych kamikadze bezpilotných lietadiel Shahed-136 Ruskom. vo vojne na Ukrajine.

Dnes už netreba hľadať ďalšie fakty o tom, že Irán predstavuje nebezpečenstvo pre svetový poriadok a stabilitu. Krvavý teror Ukrajiny zo strany iránskych „šahídov“ to potvrdzuje. Pre silnejší sankčný tlak na Irán je potrebná konsolidácia úsilia a zavedenie celej škály obmedzení, ktoré platili do roku 2015, čo dá šancu na kolaps iránskej ekonomiky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com