Svet

Maďarský europoslanec porovnal ruské útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny s holokaustom

Ruské vojenské útoky a zničenie kritickej infraštruktúry Ukrajiny sú vojnové zločiny a genocída, ktoré možno prirovnať k holokaustu za Stalinových čias.

V komentári pre Guildhall to uviedol poslanec Európskeho parlamentu z Maďarska Attila Ara-Kovacs, člen výborov pre bezpečnosť a výboru pre zahraničné vzťahy.

„Definícia vojnových zločinov je úplne presná s tým, čo Rusi robia s kritickou infraštruktúrou ukrajinských miest. Sú to masakre a vojnové zločiny,“ povedal politik.

„Vojna, ktorú vedie Ukrajina, je rovnaká ako tá, ktorej čelilo Maďarsko v roku 1956 a potom ďalšie európske štáty. To, že sa vykonáva genocída ukrajinského ľudu, mi bolo jasné aj po tom, čo urobili Rusi v Buchu. Čo sa týka zničenia kritickej infraštruktúry, samozrejme, chápem, že môžu zomrieť tisíce ľudí, a chcem pripomenúť stalinský hladomor v 30. rokoch minulého storočia. Rovnako je to aj s týmito údermi, mierka je menšia, ale cieľ je rovnaký. Je im jedno, koľko ľudí zabijú. Putin je „homo-sovieticus“ a to, čo vidíme, je klasické sovietske správanie,“ zhrnul maďarský europoslanec.

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba už skôr na brífingu pre zahraničné médiá vyzval svetové spoločenstvo, aby považovalo útoky na energetickú infraštruktúru našej krajiny za súčasť ruskej genocídy ukrajinského ľudu.

Vyhlásenia, že ruské údery a údery proti zariadeniam kritickej infraštruktúry sú vojnovými zločinmi, genocídou ukrajinského ľudu a môžu viesť k smrti tisícov ľudí, zazneli aj v litovskom Seimase a v britskom parlamente.

Podpredseda Sejmu Litovskej republiky Paulius Saudargas preto povedal, že ruské údery na ukrajinské zariadenia kritickej infraštruktúry sú vojnovými zločinmi a genocídou ukrajinského ľudu. Odpoveďou na takéto akcie Kremľa by mala byť dodávka potrebných systémov protivzdušnej obrany, systémov protiraketovej obrany a zbraní na boj proti dronom.

Člen Snemovne reprezentantov britského parlamentu Sir Roger Gale zdôraznil, že útoky ruských ozbrojených síl na zariadenia civilnej a kritickej infraštruktúry sú vojnovými zločinmi, ktoré môžu viesť k smrti tisícov ľudí a genocíde Ukrajincov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com