Komentáre

Streľba na ruskom cvičisti a panika medzi ľuďmi

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta išlo o dvoch Tadžikov, ktorí sa pohádali kvôli náboženstvu a spôsobili skutočné peklo. Zahynulo najmenej 11 ľudí a ďalších 15 bolo zranených. 

Všatko sa udialo na výcvikovom stredisku v juhoruskom Belgorode, kde do vojakov, ktorí prišli dobrovoľne bojovať za Ukrajinu, začali strieľať práve dvaja už spomínaní Tadžikovia. Udialo sa to rýchlo a bolo to veľmi nemilosrdné. 

To, že sa jedná o muža z Tadžikistanu nie je ale jasne potvrdené. Uviedol to iba Kyjev, ale ruské úrady tieto informácie nepotrvdili. O ich pôvode sa teda môžeme iba dohadovať. Obaja muži ale boli počas prestrelky zabití. 

Rozdielne náboženstvá a nepokoje

Ministerstvo obrany berie tento útok ako teroristický čin a nie je sa čomu diviť. Zranených a mŕtvych bolo veľa. V Tadžikistane prevažuje moslimské náboženstvo – islam vyznáva až 98 % obyvateľov. V Rusku je naopak populárnejšie pravoslávie, a tak sa nie je čomu diviť, že nastali medzi dvoma náboženstvami nepokoje. 

Moslimské náboženstvo je založené na učení proroka Mohameda. Kresťanstvo je ale od islámského náboženstva odlišné, aj keď patrí rovnako ako islam do monoteistického náboženstva. Ako medzi každými etnickými skupinami aj medzi náboženstvom prebiehajú zmätky a boje, a tak sa nie je čomu diviť, že sa mladíci do streľby zaplietli. 

Priebeh streľby a kritika spoločnosti

Streľba sa odohrala počas čiastočnej mobilizácie, ktorá vyvolala protesty medzi ruským obyvateľstvom a značná časť z nich z Ruska utiekla. Podľa úradov má byť do vojny povolaných 300 000 ľudí, ktorí majú vojenské skúsenosti. Ruské vedenie tvrdí, že do vojny budú povolaní ľudia, ktorí majú vojenské skúsenosti, ale ktorí slúžili v poslednom čase v armáde. Podľa správ sa ale zhromažďovali aj ľudia, ktorí žiadnu skúsenosť nemali a mnohí z nich boli tiež zdravotne neprispôsobilí. Aj napriek tomu ale boli do vojny povolaní. 

Niektorí z tých, ktorí do vojny museli ísť, natáčali videá, kde ukazovali, aké podmienky dostávajú – spánok na podlahe alebo vonku, zhrdzavené zbrane, zlá organizácia. Rusko ale tvrdí, že sa tieto podmienky zlepšia. 

Ĺahké vysvetlenie a zhrnutie

Streľba je teda akúsi reakciou na Ruskú monilizáciu. Mobilizácia ale v Rusku krachuje a ľudia sú v panike. Ruské agentúry sa odvolávajú na Ministerstvo obrany, ktoré tvrdia, ako je už spomenuté, že sa jedná o teroristický útok. 

Môže ale tiež nastať možnosť, že sa jedná o medzietnickú vojnu. V dnešnej dobe sa spoločnosť dohaduje skutočne kvôli každej veci, a tak by sme ani túto možnosť nemali vylúčiť. To, čo sa stal, je ale bezpochyby dôsledok vojny a toho, že ľudia sú zo všetkého už zmätení. Je načase, aby sa všetko vrátilo do starých koľají.

Autor: Klára Kordek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com