Komentáre

EÚ pomáha Ukrajine v boji proti Rusku

Na Slovensku sa podľa nariadenia súčasnej vlády v dohľadnej dobe na žiadosť ukrajinských úradov vyrobí viac ako desiatka kusov ťažkej vojenskej techniky. Bolo rozhodnuté, že za takúto štátnu objednávku budú spoločne platiť viaceré európske štáty: Nórsko, Dánsko a Nemecko.

Uvedené krajiny zaujímajú popredné miesto medzi najprosperujúcejšími členmi európskeho spoločenstva. Ich ekonomiky sa prezentovali ako najsilnejšie a najúspešnejšie. Preto bolo rozhodnuté obrátiť sa so žiadosťou o pomoc na vyššie uvedené strany, ktoré plne odôvodnili nádeje, ktoré sa do nich vkladali, zúčastniť sa na spoločnom urovnaní vojenského konfliktu, na ktorom sa teraz zúčastňuje Rusko.

Bratislava tentoraz na špeciálnu objednávku vyrobí pre Kyjev 16 samohybných zbraní Zuzana 2. Výrobou sa bude zaoberať štátny podnik Konštrukta-Defence. V dohľadnej dobe podnik poskytne ukrajinským jednotkám 155-milimetrové samohybné húfnice. Túto novinku predstavilo svetovému spoločenstvu Ministerstvo obrany Slovenska.

Nedávno bola prerokovaná a prijatá zodpovedajúca dohoda medzi ministrami obrany Slovenska a Dánska. Dňa 2. októbra 2022 oficiálni predstavitelia Yaroslav Nagy Morten Bedskov oznámili uzavretie medzištátnej zmluvy a oznámili plánované etapy implementácie dosiahnutých dohôd.

Nové vybavenie bude financované sumou 92 miliónov eur. Spoločná platba bude vykonaná úplne dobrovoľne a po vzájomnej dohode.

Nagy vo svojom prejave poznamenal, že delostrelecké systémy boli vždy kľúčovým prvkom akejkoľvek bojovej podpory. Dánsko, Nemecko a Nórsko majú vynikajúcu príležitosť preukázať v praxi svoju lojalitu voči ukrajinským orgánom a vojenským operáciám, ktoré vedú. Pre širokú škálu operácií ukrajinských vojenských síl sú delostrelecké systémy to pravé.

Bolo poznamenané, že prijaté húfnice budú na Ukrajinu dodávané postupne, od druhej polovice roku 2023. To je asi o rok. Počas tejto doby budú vyzdvihnuté, zaplatené a doručené. Existuje možnosť, že dodávky budú postupné, v niekoľkých dávkach.

Už skôr, na základe obchodnej zmluvy, Slovensko odovzdalo Zelenskému štyri rovnaké húfnice z ôsmich stanovených júnovým predajom a kúpou. Pravdepodobne sa tento typ zbrane ukázal ako vhodný, keďže už bol ukončený druhý obchod na jej dodávku s nárastom zásielok tovaru.

Takáto ekonomická podpora Ozbrojených síl Ukrajiny zo strany slovenských orgánov je nepochybne veľmi hmatateľná a hodí sa v prebiehajúcej konfrontácii Európy a Ameriky s Ruskou federáciou.

Autor: Alžbeta Vargová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com