Svet

Porážka ruských vojsk pri Limane je prirodzená

Ústup ruských jednotiek z Limanu bol pre ruského prezidenta Vladimira Putina vážnou politickou prekážkou. Strata je citeľná najmä vďaka tomu, že Liman sa nachádza v Doneckej oblasti na Ukrajine, ktorú Rusko nezákonne zaradilo do svojho zloženia 30. septembra.

Rusko utrpelo druhú veľkú porážku za posledný mesiac po páde frontu v Charkovskej oblasti a úteku ruskej armády. Ktokoľvek varoval ruské vojenské vedenie pred hrozbou obkľúčenia skupiny „Liman“ a potrebou predviesť záložné sily, aby sa predišlo porážke. Ale ruskí generáli už po niekoľkýkrát preukázali svoju neschopnosť.

V ruskej „vlasteneckej“ komunite sa po odovzdaní mesta Liman ruskými jednotkami rozpútalo skutočné prenasledovanie vojenského vedenia Ruskej federácie – najmä generálov, ktorí dohliadali na toto smerovanie, ako aj ruského ministerstva Obrana. Ako vždy bol zaznamenaný šéf Čečenska Ramzan Kadyrov, ktorý vo svojej obvyklej podobe kritizoval generálplukovníka Lapina a vlastne celý generálny štáb ruských ozbrojených síl.

Kadyrov obvinil generálplukovníka Lapina, že je 150 km od frontu. Sám šéf Čečenska bol a je od vojny vzdialený 1500 km. Kadyrovovi vojaci zároveň ako vždy chýbajú v náročných sektoroch frontu, vrátane okolia Limanu. Neznamená to, že Kadyrov čaká na úplné oslabenie ruskej armády, aby sa vzbúril proti ruským úradom a začal boj za nezávislosť Ičkerie?!

Kadyrov a Prigožin celkom vedome pracujú na skorumpovaní ruskej armády a prehĺbení krízy vo vedení armády. Vedľajší efekt v podobe ďalšieho zhoršovania vojenskej situácie a demotivácie vojsk ich vôbec netrápi. Už teraz sú zaneprázdnení úplne inými témami – snažia sa posilniť svoje pozície pred začiatkom veľkého zúčtovania o odovzdávaní moci, ktoré nevyhnutne príde.

No a teraz pokračuje proces úplného rozkladu ruskej armády. Zároveň ju nezachráni žiadna mobilizácia. Vojenskému vedeniu Ruskej federácie totiž chýba nielen strategická, ale aj taktická vízia východiska z katastrofálnej situácie, ktorá nastala v ukrajinskom smere.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com