Slovensko

Sulík podal demisiu, SaS je ochotná rokovať. Čo spraví Matovič?

Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík podal v stredu ráno demisiu. O návrhoch OĽaNO je SaS pripravená rokovať, ale až po odchode Igora Matoviča z vlády. Tu však nastáva problém. Pred zasadnutím kabinetu premiér Eduard Heger uviedol, že Matovič je síce ochotný odísť, ale podmienkou je, že SaS schváli opatrenia na pomoc ľuďom. Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s vládnou krízou prijala predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiéra Hegera. Po rokovaní sa očakáva vyhlásenie. Zatiaľ nie je známe, kedy Čaputová príjme Sulíkovu demisiu.

Najdôležitejšie udalosti

  • Heger navrhol nové riešenie krízy – 10 opatrení na pomoc ľuďom
  • Matovič odíde, ak SaS pomôže schváliť tento balíček
  • SaS je ochotná rokovať o opatreniach, len keď Matovič odíde
  • Sulík podal demisiu, ostatní ministri SaS čakajú do pondelka
  • K vládnej kríze sa stretávajú traja najvyšší ústavní činitelia

Sulík žiada o odchod aj Matoviča

„Poprosil som svojich kolegov, aby svoje demisie nepodali dnes ale v pondelok. Matovičovi tak dávame priestor na to, aby urobil to, čo očakáva celá krajina,“ povedal Sulík.

Strana Sloboda a Solidarita považuje navrhované opatrenia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) za zámerné predlžovanie koaličnej krízy. Predseda strany SaS tvrdí, že sú pripravení o požiadavkách rokovať, avšak naďalej žiadajú odstúpenie lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča.

„Ja som nepovedal, že s tými bodmi súhlasíme, sme pripravení sa o nich konštruktívne baviť. Nebudeme sa baviť skôr, ako bude splnená naša základná požiadavka,“ uviedol šéf liberálov s tým, že požiadavky OĽaNO vnímajú ako návrhy na rokovanie. „Igor Matovič premárnil čas, rokovania neboli žiadne,“ podotkol Sulík.

Sulík pred rokovaním vlády opäť zopakoval, že problém Slovenska je Matovič, a na rozdiel od neho on nie je „prilepený na svojej stoličke”. „Dnes premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) odovzdám tzv. cestovnú mapu, tá predstavuje zoznam krokov, ktoré bude treba urobiť, aby nový minister hospodárstva vedel plynule pokračovať,” doplnil. Zároveň priznal, že by bolo jednoduchšie, keby demisiu dnes podali všetci ministri za SaS. „Koaličná kríza ma brzdí pri riešení plynovej krízy,” priznal predseda.

Sulík taktiež oznámil, že rezort hospodárstva bude po jeho odchode viesť Ján Oravec, ktorý je v súčasnosti štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva. Štátni tajomníci z ministerstiev, ktoré v súčasnosti zastáva SaS, odídu do polovice septembra, ak ministri podajú demisie.

Heger: Matovič je pripravený odísť, ak prejdú opatrenia OĽaNO

„Prišli sme s návrhom veľmi konkrétnych opatrení na pomoc ľuďom, aby sme zvládli najbližšie obdobie, ktoré predstierame hlavne pred stranu SaS, ale aj pred koaličných partnerov. Potrebujeme pevnú koalíciu, potrebujeme ich schváliť na vláde a v parlamente. Ak budú tieto opatrenia schválené, Igor Matovič prijme výzvu Richarda Sulíka a spolu s ním odíde zo svojej funkcie do parlamentu,“ vyhlásil premiér.

Premiér pripomenul, že argumenty SaS o tom, že dochádza k rozvratu verejných financií a porušeniu koaličnej zmluvy, nie sú pravdivé. „Do poslednej chvíle sme čakali, že strana Sloboda a Solidarita pristúpi na našu ponuku,“ povedal Heger.

„Dodnes sme márne čakali, že príde jedna požiadavka na zmenu koaličnej zmluvy. SaS nejde o nič iné, iba o to, aby sa zbavila Igora Matoviča,“ skonštatoval minister obrany a člen predsedníctva OĽaNO Jaroslav Naď. Podčiarkol, že hnutie nemá žiadne požiadavky voči SaS. Sulík podľa jeho slov dostal protinávrh hnutia a ak chce preukázať, že mu záleží na krajine, prijme to, čo liberáli v parlamente dlhodobo blokovali.

Začiatok rokovania vlády napokon posunuli, aby sa SaS mohla poradiť. Novinárom to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Liberáli, ktorí dlhodobo podmieňujú svoj súhlas so zvýšením niektorých daní tým, že iné dane sa znížia, návrh Hegera a OĽaNO nekomentovali.

Kým sa SaS radila o ďalšom postupe, Matovič písal statusy na Facebook. Na rokovaní vlády sa neukázal.

SaS na začiatku júla odstúpila od koaličnej zmluvy a požadovala najmä, aby Matovič už ďalej nebol členom kabinetu. Strana zároveň dala kolegom v koalícii čas do dneška na nové usporiadanie vzťahov v koalícii, v opačnom prípade by štyria ministri za Sas podali demisiu. Odchodom SaS z koalície by vláda už nemala väčšinu v parlamente.

Remišová nechce veriť, že SaS povalí už tretiu vládu

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová verí, že Sulík nepovalí tretíkrát vládu. Remišová zároveň dúfa, že sa šéf liberálov nepridá k opozícii. Ako povedala dnes pred rokovaním vlády, Sulík i Matovič sa ešte môžu dohodnúť.

„Dúfam, že sa Sulík nepridá k stranám Smer, Hlas a fašistom. Rozhodnutie je len a len na ňom,” uviedla Remišová. Podľa jej slov šéfa liberálov presviedčali dva mesiace, aby neodchádzal z vlády. „Nechce sa mi veriť, že SaS povalí tretíkrát vládu,” dodala.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com