Komentáre

Varšava a Praha budú chrániť slovenské nebo. Bratislava vyraďuje sovietske letectvo

Ministri obrany troch krajín podpísali 27. augusta dohodu, podľa ktorej bude vojenské letectvo Poľska a Českej republiky chrániť vzdušný priestor Slovenska.

Podobná potreba vyvstala po tom, čo Bratislava oznámila želanie opustiť bojové letectvo sovietskeho obdobia.

Lietadlo MiG-29, ktoré Slovensko opustilo, môže byť teraz prevezené na Ukrajinu, ako v apríli oznámil slovenský premiér Eduard Geger.

Slovenský minister obrany Jaroslav Nagy nedávno spresnil, že Ukrajine budú odovzdané stíhačky, ktoré budú vyradené z prevádzky koncom augusta. Číslo neuviedol, povedal však, že ide o lietadlá v hodnote miliónov eur.

Dohoda o hliadkovaní vo vzdušnom priestore Slovenska vstúpi do platnosti 1. septembra. V ten istý deň Bratislava vyradí z prevádzky svojich 11 stíhačiek MiG-29. Česká republika a Poľsko budú hliadkovať v slovenskom vzdušnom priestore, kým krajina nedostane nové americké stíhačky F-16. Ich dodávka je plánovaná na rok 2024.

Od začiatku ruskej invázie Slovensko aktívne pomáha Ukrajine zbraňami. Začiatkom júna krajina poslala do Kyjeva zbrane za vyše 150 miliónov eur.

Slovensko dalo Ukrajine najmä systém protivzdušnej obrany. Hovoríme o sovietskom protilietadlovom raketovom systéme “S-300”.

V polovici augusta dostala Ukrajina prvé húfnice Zuzana, ktoré dodala Bratislava. Ukrajinské ozbrojené sily už majú k dispozícii štyri takéto samohybné delá. V blízkej budúcnosti pribudnú ďalšie.

Slovensko minulý týždeň oznámilo presun bojových vozidiel pechoty na Ukrajinu. Hovoríme o 30 BMP-1, ktoré Bratislava pripravuje vyslať do Kyjeva. Na oplátku by mala slovenská strana dostať z Nemecka 15 tankov Leopard.

Slovenský závod „Konštrukta Defence“ okrem presunu zbraní opravuje vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny, poškodenú v bojoch s ruským agresorom.

Ďalším dôležitým bodom je záujem o výrobu zbraní pre Ukrajinu, ktorý Slovensko prejavilo spolu s Poľskom, Švédskom a Českom.

Takéto kroky vlády SR nie sú náhodné a svojou dôslednosťou a stabilitou dokazujú uvedomenie si vedenia krajiny – čo je Moskva.

Potvrdzujú to aj slová slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa, ktoré povedal ešte v polovici apríla, že Putin je rovný Hitlerovi. Šéf slovenského rezortu obrany jednoznačne vyhlásil, že „Rusko musí byť zastavené na Ukrajine, kým sa bude môcť posunúť ďalej na Západ“.

Minister dodal, že pred ruskou inváziou na Ukrajinu bolo nepredstaviteľné, aby Slovensko poslalo cez hranice čo i len základné zbrane zadarmo. Ale „s novou svetovou realitou“ sa krajina stala frontovou líniou a dala Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300.

„Chcem potvrdiť, že Slovensko poskytlo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Ukrajinský ľud statočne bráni svoju suverénnu krajinu a nás. Našou povinnosťou je pomáhať a nie zostať na mieste a nevedieť o stratách ľudských životov počas ruskej agresie,“ povedal Nad.

Od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine Kyjev žiadal Západ, aby zavrel nebo nad Ukrajinou, no zakaždým to bolo odmietnuté, keďže takáto príležitosť bola považovaná za priamu konfrontáciu s Ruskou federáciou.

Ak nebolo možné zavrieť nebo, Ukrajina pravidelne žiadala svojich západných partnerov, aby posilnili svoju protivzdušnú obranu v boji proti ruskej agresii.

No ani takejto požiadavke Západ nevyhovel. Slovensko ako prvé poskytlo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300.

Mimochodom, tento fakt nepotešil Moskvu, ktorá na takýto krok Bratislavy okamžite reagovala vyhrážkami proti nej.

Taktiež prokremeľské médiá sa takmer okamžite ponáhľali s informáciou o zničení systému S-300, ktorý Slovensko prenieslo na Ukrajinu.

Šéf slovenského rezortu obrany však takúto informáciu označil za falošnú, ktorej cieľom je „zachrániť tvár Ruska a upokojiť nervy ruských pilotov vyslaných na misie bombardovať Ukrajinu“.

Treba si uvedomiť, že slovenská pomoc Ukrajine sa neobmedzuje len na dodávky zbraní či systémov protivzdušnej obrany.

Šéf slovenského ministerstva obrany vyhlásil, že „Ukrajina doslova bojuje o našu budúcnosť“, v rozhovore pre The New York Times ešte v apríli poznamenal, že Slovensko s menej ako 5,5 miliónmi obyvateľov hostí vyše 300-tisíc ukrajinských utečencov.

Príklad Bratislavy je veľmi názorný a hodný, aby ho zdedili aj iné štáty civilizovaného sveta. Slovensko, rozlohou a počtom obyvateľov veľmi skromný európsky štát, sa ukázalo ako krajina s obrovským srdcom.

Zatiaľ čo iní „lídri“ EÚ sedeli, čakali, čo sa bude diať ďalej, a korelovali svoje kroky s tým, ako na nich zareaguje Kremeľ, „skromná“ Bratislava jednoducho robila, čo mohla – pre Ukrajinu, pre Európu, pre svet.

Toto je dôstojný príklad správania veľkých ľudí – ľudí, ktorí si pamätajú, čo je Moskva. Slováci si pamätajú rok 1968 – „Pražskú jar“ a tanky v uliciach hlavného mesta Česko-Slovenska, ktorého súčasťou bolo v tom čase aj Slovensko.

Slováci, ako nikto iný, rozumejú Ukrajincom a sú pripravení podať pomocnú ruku bratskému slovanskému ľudu.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com