Slovensko

Matovič sľubuje zvýšenie platov aj záchranárom: Odvíjať sa majú od jedného

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) predstavil v piatok návrh zvýšenia miezd zdravotníckych záchranárov. Koeficient minimálnej mzdy by sa im mal zvýšiť z 1,05 na 1,08-násobku priemernej mzdy. Platy sa majú odvíjať tiež od odpracovaných rokov.

Koeficient by sa mal zvýšiť za každý odpracovaný rok o 0,01-násobku priemernej mzdy, zvyšovalo by sa za prvých 20 odpracovaných rokov. Matovič poukázal tiež na mzdový automat. Ozrejmil, že podľa automatu by sa mali zvýšiť platy o 6,88 percenta všetkým zdravotníkom, teda aj záchranárom. “Keď si zoberieme do úvahy priemernú prax zdravotníckeho záchranára a aj valorizáciu 6,88 percenta, dosiahneme nárast minimálneho platu záchranára o 295 eur,” povedal.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) uviedol, že v rámci záchrannej zdravotnej služby sa budú riešiť i systémové zmeny, napríklad nákup nových sanitných vozidiel či rekonštrukcie staníc. “Intenzívne na tom pracujeme,” dodal.

Návrhy zvýšenia platov predstavili aj sestrám a lekárom, ktorí pracujú v nemocniciach. Aj pri nich sa majú mzdy odvíjať od odpracovaných rokov. Koeficient minimálnej mzdy sestrám bez praxe by sa mal podľa návrhu zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy, pri sestrách so špecializáciou zase z 1,06 na 1,1-násobku priemernej mzdy. Lekárom bez atestácie by sa zase mal zvýšiť z 1,25 na 1,4-násobku priemernej mzdy.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com