Svet

Takto vyzerá ruské neútočenie na civilné ciele: Utekali pred vojnou, dočkali sa smrti

Ruské invázne sily zasiahli pri ostreľovaní evakuačný autobus v Chersonskej oblasti, zomreli pri tom traja ľudia a päť ďalších bolo zranených.

Podľa agentúry Reuters to v utorok uviedla hovorkyňa ukrajinskej armády Natalija Humenjuková. Incident sa podľa nej odohral v pondelok, keď autobus smeroval z Ruskom okupovanej obce Starosillja do Ukrajinci kontrolovaného mesta Kryvyj Rih.

Vozidlo sa dostalo pod paľbu blízko obce Dovhove, uviedla armádna hovorkyňa. Agentúra Ukrinform píše, že minibus zasiahla ruská protitanková strela. Rusko, ktoré vtrhlo do susednej krajiny 24. februára, dlhodobo popiera, že by zámerne útočilo na civilistov, hoci jeho údery devastujú ukrajinské mestá, poznamenal Reuters.

Cherson bolo prvé väčšie mesto, ktorého sa ruské sily po invázii zmocnili, načo získali kontrolu aj nad Chersonskou oblasťou. Nedávno sa začalo hovoriť o ukrajinskej protiofenzíve v tomto regióne a ukrajinská armáda začala v posledných týždňoch získavať späť pozície v oblasti, k čomu jej pomáhajú dodávky zbraní zo Západu.

Šéf oblastnej správy Dmytro Butrij v utorok podľa agentúry Ukrinform vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily doteraz oslobodili v Chersonskej oblasti od ruskej okupácie 53 obcí. Vojaci podľa neho ešte zbavujú miesta nevybuchnutej munície a prakticky celé oslobodené územie je vystavené neustálemu nepriateľskému ostreľovaniu. Úrady preto obyvateľom neodporúčajú, aby sa zatiaľ vracali. O deň skôr Butrij informoval o 46 oslobodených osadách.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com