Slovensko

Fico pení: Kauza Súmrak mu pije krv, takýto šťavnatý otvorený list poslal prokurátorovi

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico adresoval otvorený list dozorovému prokurátorovi úradu špeciálnej prokuratúry Matúšovi Harkabusovi, ide o proces “Súmrak”.

V rámci akcie Súmrak obvinili policajti v apríli bývalého predsedu vlády Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a tiež ohrozenia daňového tajomstva.

“Prekvapuje ma, s akou naivitou plníte pokyny v politickom procese “Súmrak” proti predstaviteľom opozície,” píše Fico Harkabusovi. Následne sa prokurátora pýta, “čo je za jeho motiváciou tolerovať hrubé porušovanie zákonov v tomto procese”.

Fico podľa vlastných slov použije “všetky legálne právne prostriedky”, aby bola voči jeho osobe, “ako aj voči vyšetrovateľovi NAKA J. Vereščákovi vyvodená zodpovednosť za evidentné zneužívanie právomoci verejného činiteľa”. 

Podľa Fica je celý prípad “Súmrak” od samotného začiatku sprevádzaný zneužívaním trestného práva na likvidáciu opozície. “Vymyslený skutok, tradiční udavači, nadkvalifikácia skutkovej podstaty trestného činu s cieľom založiť právomoc špeciálnej prokuratúry,” sťažuje sa expremiér.

Podľa Fica je “viac ako evidentné, že vyšetrovateľ nie je autorom tohto uznesenia”. “Vrcholom Vášho zneužívania právomocí je, že ste ako dozorový prokurátor nezabezpečili, aby sa riadne a včas rozhodlo o mojej sťažnosti a sťažnostiach ostatných obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia,” vyčíta Harkabusovi s tým, že prokurátor plní politický pokyn.

Fico pripomína, že generálny prokurátor konštatoval v kauze Súmrak vážne prieťahy v trestnom konaní. Zodpovednosť za prieťahy pripisuje líder Smeru práve Harkabusovi. Zároveň ho žiada, aby prestal “zneužívať svoje právomoci v mene politických cieľov D. Lipšica a I. Matoviča”. 

Lipšica označil za politika prezlečeného za prokurátora poslanec Matúš Šutaj Eštók. Napísal to v statuse na Facebooku. “Lipšic sa tak bojí nezávisleho preskúmavania prieťahov vyšetrovateľov na NAKA a svojich kolegov na Úrade špeciálnej prokuratúry, že trvá na tom, aby prieťahy vo vyšetrovaní ´jeho ľudí´ posudzovali ´jeho ľudia´,” vyjadril sa poslanec.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zistil prieťahy vo veci rozhodovania o sťažnosti expremiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka voči obvineniu v kauze Súmrak.

Ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, dopustiť sa ich mali policajní vyšetrovatelia, ako aj dozorový prokurátor.

„Preskúmaním veci dospel generálny prokurátor k záveru, že konanie o sťažnostiach obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia nebolo plynulé a došlo k neodôvodneným prieťahom v celkovej dĺžke 55 kalendárnych dní, z ktorých bolo 38 pracovných,” povedal Skladan.

Doplnil, že vyšetrovateľ Policajného zboru napriek splneniu zákonných podmienok nepredložil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokurátorovi, vykonávajúcemu vo veci dozor, vyšetrovací spis spolu so sťažnosťami obvinených, ktoré boli riadne odôvodnené k 16. máju bezodkladne, ale až prípisom zo dňa 15. júna, doručeným Úradu špeciálnej prokuratúry dňa 21. júna.

„Tento postup vyšetrovateľa predstavoval prieťah v konaní v dĺžke 29 kalendárnych dní, z ktorých bolo 21 pracovných,” uviedol Skladan.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com