Slovensko

Splnomocnenec pre národnostné menšiny Bukovszky: Ten, kto nepozná svoju minulosť, je odsúdený ju zopakovať

Tragické udalosti a hrôzy spáchané na Rómoch si treba neustále pripomínať. V spoločnosti je tiež potrebné viesť na túto tému otvorenú diskusiu. Konštatuje to splnomocnenec pre národnostné menšiny Lázsló Bukovszky pri príležitosti utorňajšieho (2. 8.) Pamätného dňa rómskeho holokaustu porajmos.

“Je stále potrebné si pripomínať všetky tragédie, ktoré boli spáchané na základe rasových a národnostných motívov v 20. storočí. Toto je jedna z možných foriem zabezpečenia, aby sa história nikdy nezopakovala. Veď ten, kto nepozná svoju minulosť, je odsúdený ju zopakovať,” pripomína Bukovszky.

Práve obdobie druhej svetovej vojny, keď boli na rasovom princípe perzekvované státisíce Rómov a zavraždení v nacistických koncentračných táboroch, označil za najsmutnejšiu kapitolu histórie Rómov v Európe v 20. storočí. Podotkol, že hoci žijeme na Slovensku v demokratickej spoločnosti, musíme si uvedomiť, že demokracia je krehká vec.

Pamätný deň rómskeho holokaustu vyhlásil v roku 2015 Európsky parlament ako spomienku na obete Rómov počas druhej svetovej vojny a tragickú likvidáciu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau z 2. augusta 1944. V plynových komorách bolo pri nej zavraždených takmer 3000 rómskych mužov a žien, seniorov a detí. Počas druhej svetovej vojny dochádzalo k prenasledovaniu a vraždeniu Rómov aj na území dnešného Slovenska.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com