Komentáre

Rastúce ceny plynu a nový Nord Stream 2 z Ruska do Európy

Čo je Nord Stream 2?

Nord Stream 2 je názov pre plynovod, ktorý spája západné pobrežie Ruska a severné pobrežie Nemecka. Po slovensky sa tento projekt nazýva Severný potok 2 a vo výstavbe bol niekoľko rokov. Je to druhá verzia najväčšieho plynovodu, ktorý by mal zásobovať celú Európu. Jeho celková dĺžka má viac než 1 200 kilometrov a prebieha po dne Baltského mora. Spoločnosť Gazprom, ktorá mala jeho výstavbu na starosti, len pred mesiacom dokončila jeho výstavbu a do konca roka očakáva zahájenie dodávok plynu do Európy. Oproti prvej verzii by mal Nord Stream 2 zdvojnásobiť prepravnú kapacitu ruského plynu. Konkrétne sa bavíme o 55 miliardách kubíkov zemného plynu. Tento projekt stál celkovo 11 miliárd amerických dolárov, čo je naozaj závratná čiastka. Hneď od začiatku čelil politickému odporu zo strany USA, Ukrajiny a Poľska. Dokázal ho prekonať a stal sa realitou.

Zvyšovanie cien plynu

Určite ste zaznamenali trend rastúcej ceny za plyn, ktorý trvá už dlhšiu dobu. Keďže zemný plyn nie je neobmedzený zdroj energie, jeho získavanie sa neustále zdražuje. Rusko ho má nepochybne najviac – takmer štvrtinu z celosvetových zásob, preto má na jeho cenu výrazný vplyv. Pre nás a okolité krajiny bol dôležitým zdrojom aj ukrajinský plyn. Ukrajina ho má ale násobne menej než Rusko, takže mu nemôže vôbec konkurovať. Celkovo ale celý svet zažíva nedostatočne naplnené zásobníky, za čo môže najmä minulá dlhá zima. Zároveň Rusko obmedzuje dodávky, čím nepriamo tlačí na EÚ aby dospela k schváleniu nového plynovodu. Vďaka jeho efektivite by mal ale dopomôcť tomu, aby sa ceny plynu vrátili čo najskôr späť do normálu.

Znižujúci sa záujem

V minulosti bol plyn jednoznačne oveľa významnejší ako je dnes. Každým rokom klesá spotreba plynu na Slovensku, preto je otázne či má vôbec zmysel posilňovať jeho infraštruktúru. Dnes je síce plyn stále lacnejší ako elektrika, ale je to o starosť na viac. Pomaly ale isto sa do popredia dostávajú indukčné varné dosky a trúby, ktoré sú oveľa pohodlnejšie. Klasické sporáky s trúbami na plyn nájdeme väčšinou v starších bytoch, ale postupne sú na ústupe. To isté platí aj o LPG autách. Plyn bol kedysi jednou z najvýznamnejších zdrojov energie pre každého Slováka a Európana, ale už dlho tomu tak tie nie. Preto je nutné položiť si otázku, či má táto investícia vôbec ešte nejaký význam.

Dve skúšky ruského plynovodu

Pred tým, než sa oficiálne spustí prívod plynu z Ruska prostredníctvom Nord Stream 2, bude musieť prejsť ešte dvomi skúškami. Prvou prekážkou je nemecký regulátor, u ktorého musí splniť pravidlá plynovej direktívy. Nároky na plynovod sú vysoké, avšak nemali by v tomto smere byť žiadne problémy. Druhá skúška sa bude týkať samotnej Európskej únie. Názory na plynovod sú výrazne odlišné, preto nebude vôbec ľahké dôjsť k jednotnému záveru. Aktuálne visia otázniky nad niektorými pravidlami, ktoré plynovod nie úplne spĺňa. V nasledujúcich týždňoch teda zastúpenie európskeho parlamentu čaká náročný proces schvaľovania Nord Stream 2. Keďže sa o tom má rozhodovať v čase zvyšovania cien plynu, tak to nebude vôbec jednoduché. Veríme ale, že čo najrýchlejšie dosiahnu konsenzus, plynovod sa uvedie do prevádzky a ceny sa opäť vrátia do normálu.

Autor: Tomáš Winkler

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com