Komentáre

Slovensko môže opäť čeliť vládnej kríze

Dlhoročný konflikt medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom vyvrcholil: Sulík spolu so svojou stranou Sloboda a solidarita mieni vystúpiť z koalície pre nezhody ohľadom balíka návrhov zákonov na finančnú pomoc občanom vo výške 1,2 miliardy eur. Podľa niektorých odborníkov môže tento súbor protiinflačných opatrení viesť k opačnému efektu a len zhoršiť problém chudoby v krajine.

Tento balík zákonov sa však stal len ďalším spúšťačom v neľahkom vzťahu medzi lídrami strán SaS Sulíkom a OĽANO Matovičom. Ich konflikt sa začal ešte v roku 2020, keď Matovič nastúpil na post predsedu slovenskej vlády, prvý krízový moment prišiel na jar 2021, keď sa Matovič rozhodol tajne kúpiť ruskú vakcínu Sputnik V. To vyvolalo v koalícii protesty a mohlo to viesť aj k predčasným voľbám, no situáciu sa podarilo stabilizovať pomocou rotácie: Matovič išiel na post ministra financií a do kresla premiéra zasadol Eduard Geger. Riešenie súčasného konfliktu bude oveľa ťažšie, ale slovenský politik jednoducho potrebuje prísť ku kompromisu, aby si udržal stabilitu štátu.

V prípade odchodu SaS z koalície to môže vyvolať dominový efekt a o odchode z koalície sa môžu rozhodnúť aj ďalšie strany, čo povedie k predčasným voľbám. Ale v súčasnej situácii môžu byť predčasné voľby pre Slovensko osudné, pretože bývalý premiér Robert Fico má všetky šance na ich víťazstvo. Slováci vo voľbách v roku 2020 uprednostnili kontroverzného Matoviča pred Ficom, ktorý chcel odstrániť jeho stranu SMER-SD. Teraz Matovičov rating výrazne klesol (podľa prieskumu z mája 2022 úroveň dôvery klesla zo 48 % na 11 %) a je približne na rovnakej úrovni ako proruský neofašista Kotleba.

Podobná situácia na Slovensku nastala už v roku 2011, keď po páde vlády Ivetty Radičovej boli vyhlásené radové voľby a Fico aj tak vyhral. Toto funkčné obdobie jeho vlády pripomínala nielen vražda novinára Jána Kuciaka a masové protesty, ktoré spôsobili, že Fico odišiel z funkcie, ale aj jeho proruský postoj: napríklad v roku 2016 Fico vyhlásil, že sankcie EÚ voči ruským federácie neboli efektívne a mali by byť zrušené a podporovali obchodnú spoluprácu s Ruskom, najmä nákup energií.

Je zrejmé, že Ficova pozícia môže vyvolať nové kolo nestability: napokon nezhody v otázke opustenia ruskej ropy a plynu, ako aj jadrového paliva môžu negovať všetky snahy súčasnej vlády o diverzifikáciu dodávateľov energií (teda energetiky , a teda aj politická nezávislosť Slovenska od Ruskej federácie).

Jediným najvýhodnejším východiskom zo súčasnej krízy bude kompromis medzi Sulíkom a Matovičom a vypracovanie koaličnej zmluvy za výhodných podmienok pre všetky strany. Alebo v prípade predčasných volieb vytvorenie novej koalície so stranou HLAS – sociálna demokracia, bez SMER-SD.

Súčasný stav nie je výhodný pre nikoho, okrem opozície, v ktorej je veľa proruských politikov. V prípade ich návratu k moci je takmer nevyhnutná destabilizácia politickej situácie tak na Slovensku, ako aj v EÚ, čo by mohlo viesť k nepriaznivým dôsledkom pre ekonomiku krajiny. Preto teraz zjavne nie je najvhodnejší čas na rozpory, je čas zahodiť naše záujmy a hľadať kompromis, aby sme proruským politikom zabránili využiť situáciu vo svojom záujme.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com