Svet

Nemci prezradili, aké zbrane poskytli Kyjevu

Všetko dôležité v súvislosti s vojnou na Ukrajine sledujeme ONLINE.

8:27 – BRITÁNIA: Hlavnými cieľmi súčasnej ruskej ofenzívy zostávajú podľa najnovšieho analytického prehľadu britskej rozviedky mestá Sloviansk a Kramatorsk. Britská armáda je presvedčená, že ruské sily sa pokúsia pripraviť si cestu k útoku na tieto mestá dobytím menších ukrajinských miest Seversk a Dolyň.

8:03 – UKRAJINA: Ukrajinskí vojaci podľa tamojšieho generálneho štábu ozbrojených síl úspešne odrazili útok smerom na Sloviansk. Delostrelecké ostreľovanie podľa ukrajinskej armáda neustáva.

7:48 – SEVERODONECK: Nápis s názvom mesta ruské sily premaľovali po dobytí do farieb ruskej vlajky. Agentúra AP zverejnila fotografiu ruského vojaka, ako stráži zahraničných novinárov, ktorí sa prišli na miesto pozrieť.

6:56 – NEMECKO: Nemecká spolková vláda zverejnila, akú vojenskú pomoc poskytla Ukrajine. Okrem iného ide o 30 systémov protivzdušnej obrany GEPARD aj s muníciou, tri raketomety MARS s muníciou, systém protivzdušnej obrany IRIS, 54 obrnených transportérov M113 (ide o dánske systémy, ktorých modernizáciu financovalo Nemecko), sedem húfnic Panzerhaubitze 2000 (ide o spoločný nemecko-holandský projekt, ktorého súčasťou je aj výcvik ukrajinských vojakov na prácu s húfnicami).

6:38 – NOVÁ KACHOVKA: Ukrajinská strana potvrdila zničenie ruského muničného skladu v Novej Kachovke.

6:24 – UKRAJINA: Kyjev v utorok oznámil, že za posledné štyri dni preplávalo významným novosprístupneným kanálom v delte Dunaja už 16 nákladných lodí. Ukrajina tak vzbudila nádej, že sa jej aj napriek ruskej blokáde tamojších čiernomorských prístavov podarí zvýšiť export obilia. (TASR, Reuters)

6:00 – TURECKO: Turecko oznámilo, že v stredu bude hostiť delegácie z Ruska a Ukrajiny spoločne s diplomatmi OSN s cieľom diskutovať o obnove zablokovaných dodávok obilia cez Čierne more. Stretnutie avizoval turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorý však nespresnil, kto bude jednotlivé strany zastupovať. (TASR, AFP)

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com