Komentáre

Ukrajina je oblasťou ruského teroru

Vojna. Po zradnom preniknutí na územie Ukrajiny ruská armáda, v rozpore so všetkými existujúcimi normami medzinárodného práva, vystavila Ukrajincov násiliu – okráda, znásilňuje a zabíja.

Navyše to platí aj priamo pre ľudí a ich majetok, domy, infraštruktúru, štátne inštitúcie.

Zvláštny cynizmus, „druhá armáda sveta“ demonštruje útokmi na deti. K ránu 9. júla 2022 bol oficiálny počet obetí medzi maloletými 347 osôb a zranených bolo viac ako 647. Treba však pochopiť, že skutočné čísla sú oveľa vyššie ako uvedené, keďže mnohé sú uvedené ako chýba.

K dnešnému dňu sa na Ukrajine vyšetruje už viac ako 20 tisíc vojnových zločinov spáchaných armádou divokého Ruska.

Raketové, letecké a delostrelecké útoky, útoky pozemných jednotiek, lúpeže a násilie – s tým Ukrajinci žijú už takmer 5 mesiacov – zomierajú desaťtisíce pokojných, nevinných obyvateľov, ničí sa infraštruktúra krajiny.

Rusko systematicky ničí Ukrajinu. Dnes je už jasné, že hlavným cieľom Kremľa nie je len zajatie toho či onoho objektu, nastolenie kontroly nad určitým územím.

Putinovým cieľom je zničenie Ukrajiny ako takej. To, čo sa predtým len málokto odvážil povedať nahlas, radšej skryl svoje skutočné úmysly pod rúškom slušnosti a dôstojnosti, dnešné Rusko naplno realizuje.

„Stratiť Ukrajinu znamená stratiť hlavu,“ povedal pred sto rokmi zakladateľ ZSSR Lenin, ktorý veril, že bez Ukrajiny nie je možné vytvoriť plnohodnotný štát.

Zdá sa, že súčasné vedenie Kremľa, uvedomujúc si, že Ukrajina je preňho ako objekt vplyvu stratená, sa ju rozhodlo zničiť, pričom pre seba vyriešilo niekoľko problémov.

Prvý z nich – Moskva sa veľmi bojí slobodymilovných Ukrajincov a obáva sa, že príklad slobodnej Ukrajiny sa stane predmetom dedičstva obyvateľov Ruska a budú sa tiež chcieť domáhať svojich práv.

Po druhé, Moskva musela neustále vysvetľovať svojim spoluobčanom, ako sa ukázalo, že „veľké“ Rusko si nežije o nič lepšie ako Ukrajina, ktorá sa v propagandistických videách v Ruskej federácii ukazuje ako „najchudobnejšia krajina v Európe“.

Preto sa Putin snaží zničiť ekonomický potenciál Ukrajiny, spôsobiť jej čo najväčšie škody.

V ideálnom prípade by Kremeľ chcel Ukrajinu úplne vymazať z povrchu zemského. Bezprecedentná sila vôle a ducha, neuveriteľné hrdinstvo a odolnosť ukrajinského ľudu však Moskve neumožňujú vyriešiť túto úlohu.

Preto zúri moskovská horda, ktorá pácha hrôzy zločinov na ukrajinskej pôde. Bucha, Mariupol, Charkov – tieto mená sú dnes na perách celej Európy, celého sveta. Stali sa symbolom toho, čo je „ruský svet“ a čo môže Európa očakávať, ak sa rashisti pohnú ďalej.

Rozsah zločinov Putinovho režimu je bezprecedentný. A úlohou celého svetového spoločenstva je vziať všetko do úvahy a postaviť pred súd každého, kto sa podieľa na páchaní takýchto neľudských činov.

Nie je náhoda, že lídri popredných svetových veľmocí sú čoraz viac za vytvorenie tribunálu, ktorý bude popri vojnových zločinoch oddelene, no zároveň podrobne a dôsledne skúmať bezprávie páchané na civilnom obyvateľstve a privádzať páchateľov k spravodlivosti.

„Fotografie pochádzajúce z Buchy, oslobodeného mesta neďaleko Kyjeva, sú neznesiteľné. Na uliciach sú stovky zbabelo zavraždených civilistov,” napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron po tom, čo svet obleteli zábery z oslobodenej Buchy, Irpinu, Gostomelu atď.

„Hrozné a desivé zábery sa k nám dostali z Ukrajiny. V Bucha boli zastrelení civilisti vrátane žien, detí a starých ľudí,“ napísal nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz.

Tento postoj lídrov EÚ, najmä Macrona a Scholza, dostal nový impulz po ich priamych návštevách ukrajinských miest, najmä Irpenu, ktorý sa stal jedným z najžiarivejších krvavých svedectiev o tvári Ruska.

„Výrečne to hovorí o agresívnej vojne Ruska, ktorá je jednoducho zameraná na zničenie. Musíme to mať na pamäti pri všetkom, o čom rozhodneme,“ povedala nemecká kancelárka v zbombardovaných domoch v Irpene a dodala: „Musíme neúnavne vyšetrovať zločiny ruskej armády a postaviť zodpovedných pred súd.“

“Ruské úrady sa budú musieť zodpovedať za tieto zločiny,” dodal Macron.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová bola jednoducho šokovaná zverstvami ruskej „armády“ na ukrajinskej pôde a šéf britského veľvyslanectva na Ukrajine priamo obvinil ruskú armádu zo zámerného použitia znásilnenia ako vojenskej zbrane.

„Znásilnenie je vojnová zbraň. A hoci stále nepoznáme rozsah jeho použitia na Ukrajine, už teraz je jasné, že bol súčasťou arzenálu Ruskej federácie,“ povedal diplomat a zdôraznil, že existuje dostatok dôkazov na to, aby sa hovorilo o vedomom a schválenom. armádne akcie, a nie o osamelých zločinoch.

Koľko podobných skutočností sa ešte ukáže na ukrajinskej pôde, koľko takýchto akcií pokračuje v týchto minútach rashistická armáda, ako dlho to bude pokračovať.

Odpovede na tieto otázky nie sú v žiadnom prípade rétorické, ako si niektorí môžu myslieť. Bude záležať aj na tom, ako bude svet, a najmä Európa, pripravený reagovať na takéto hrôzy páchané Moskvou a dať im nielen adekvátne hodnotenie, ale aj zabrániť takýmto prejavom barbarstva divokého Moskovčana.

Ukrajina bráni Európu. Sú však krajiny starého sveta pripravené brániť Ukrajinu? Veď ochranou ukrajinských hraníc si Európa zaručuje vlastnú slobodu a mier na celom európskom kontinente.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com