Ekonomika

Tankovanie v Česku rýchlo zlacňuje. Oplatí sa vyraziť za hranice?

Podľa analytikov budú benzín aj nafta zlacňovať celý nasledujúci týždeň. Možno očakávať pokles o 20 halierov na liter v prípade benzínu ao 40 halierov na liter v prípade nafty.

Kým Slovákov trápia každým dňom vyššie ceny benzínu aj nafty, Českí šoféri si užívajú zlacňovanie. Palivá v Česku počas prvého prázdninového týždňa zlacneli. Liter najpredávanejšieho benzínu Natural 95 sa v stredu predával pri čerpacích staniciach v priemere za 47,91 koruny (1,93 eur), pred týždňom bol o dva haliere drahšie. O 14 halierov zlacnila nafta, teraz stojí liter dieselu priemerne 48,13 koruny (1,94 eur). Benzín začal z rekordných hodnôt o jednotky halierov zlacňovať na konci júna, cena nafty sa znižuje od začiatku júla.

Dôvodom je podľa ekonóma Lukáša Kovandu z Trinity bank pokles cien ropy na svetových trhoch.

„Cena ropy Brent sa včera prepadla pod psychologickú úroveň 100 dolárov za barel, a to po prvýkrát od konca tohto apríla. Dnes jej cena klesla až na 98,50 dolára za barel. Citeľne zlacňujú aj palivá veľkoobchodne predávané na burze v Rotterdame. Napríklad nafta predávaná na burze v Rotterdame zlacnila od polovice júna v prepočte do korún o viac ako dvadsať percent,” vysvetľuje Kovanda s tým, že ani výrazné oslabovanie koruny voči doláru, ku ktorému v poslednej dobe dochádza, nespôsobuje korunové zdražovanie veľkoobchodných pa­lív.

Naopak, napriek oslabovaniu českej koruny dokonca aj korunová cena palív klesá.

Pokles cien ropy aj veľkoobchodne predávaných palív nastáva podľa Kovandu v dôsledku rastu obáv z recesie v kľúčových svetových ekonomikách. V Spojených štátoch narastá riziko recesie v dôsledku uťahovania menovej politiky a inflácie, ktorá ochromuje kúpnu silu ľudí a možnosti firiem investovať. V Európe je hlavným zdrojom obáv z recesie stupňujúca sa energetická kríza, najmä hrozba úplného odstavenia dodávok ruského plynu do EÚ plynovodom Nord Stream už teraz v júli.

Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com