Komentáre

A opäť Scholz. Dokedy budú obavy nemeckej kancelárky určovať osud Európy

Nemecký kancelár Olaf Scholz opustil myšlienku úplného znárodnenia bývalej nemeckej divízie Gazpromu, Gazprom Germania.

Ako uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zasvätených, dôvod tohto rozhodnutia je tradičný – obava šéfa najvýkonnejšej ekonomiky kontinentu, „Putinova reakcia, ktorá by mohla viesť k zastaveniu dodávok ruského plynu do Nemecka“.

V apríli prešla bývalá divízia Gazpromu pod kontrolu nemeckého energetického regulátora. Nemecká vláda sa rozhodla prevziať firmu, ktorá bola pod sankciami, pod dlhodobé externé riadenie.

Plány nemeckej vlády sú teraz poskytnúť Gazpromu Germania pôžičku v hodnote niekoľkých miliárd dolárov na ochranu pred možným bankrotom. Hovoríme o sume 10 miliárd eur od štátnej banky KfW Group, ktorá je určená na stabilizáciu financií spoločnosti a zabezpečenie bezpečnosti dodávok plynu.

Po septembri, keď uplynie funkčné obdobie nemeckému regulátorovi Gazprom Germania, sa plánuje jeho predĺženie a názov spoločnosti sa zmení na Securing Energy for Europe GmbH.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck podľa agentúry Bloomberg presadzoval úplné znárodnenie Gazpromu Germania, no túto myšlienku osobne odmietol Scholz, ktorý bol znepokojený reakciou Ruska.

Po tom, čo Gazprom 1. apríla ukončil svoju účasť v Gazprom Germania a všetkých jej aktívach, spoločnosť (od 4. apríla) riadi Nemecká spolková sieťová agentúra (BNetzA).

Od 11. mája Rusko uvalilo sankcie na zahraničné dcérske spoločnosti Gazpromu. Nemecký vicekancelár Haback zároveň uviedol, že bývalé dcérske spoločnosti ruskej spoločnosti prestali dostávať plyn.

Skupina Gazprom Germania vlastní zásobník plynu v Nemecku a má globálny predajný tím s dcérskymi spoločnosťami v Londýne a Singapure.

Po príbehu s plynárenskou zložkou nemeckej ekonomiky by sa zdalo, že všetko utíchlo – Scholz urobil svoju prácu. Teraz má však kancelárka na zamyslenie nový príbeh.

Podľa agentúry Reuters s odvolaním sa na zdroje z nemeckej vlády Nemecko zvažuje možnosť znárodnenia rosneftskej rafinérie PCK Raffinerie GmbH v meste Schwedt.

Uvedený vnútrozemský podnik dodáva 90 % paliva do Berlína a všetku ropu prichádzajúcu z Ruska dostáva cez ropovod Družba. Táto rafinéria dodáva ropu aj do západného Poľska.

Podľa zasvätených nemecká vláda zvažovala dočasné presunutie kontroly nad rafinériou na britskú ropnú spoločnosť Shell, ktorá vlastní 37,5-percentný podiel v Schwedte.

Podľa predbežných informácií Shell vyjadril ochotu pôsobiť ako dočasný prevádzkovateľ, no nemá záujem získať ďalší podiel ani byť stálym prevádzkovateľom.

Predstavitelia tiež vzniesli myšlienku odovzdania funkcií poľskej rafinérii PKN Orlen, ktorá by mohla zohrať kľúčovú úlohu v úsilí o odklon dodávok rafinérií z Ruska.

PKN Orlen a Shell odmietli situáciu komentovať. Rosnefť a poľská vláda sa s odpoveďou neponáhľali.

Hovorca nemeckého ministerstva hospodárstva zodpovedného za energetiku povedal: „Usilovne pracujeme na nájdení riešenia. Poznáme problém a pracujeme na jeho riešení.”

Poľsko zároveň trvá na tom, že Rosnefť by mala byť vytlačená z rafinérie Schwedt.

Samotná Rosnefť zatiaľ odmieta s Nemcami diskutovať o predaji 54,17-percentného podielu v Schwedte či akýchkoľvek iných rozhodnutiach, ktoré by mohli túto situáciu vyriešiť.

Talianska spoločnosť Eni, ktorá vlastní zvyšných 8,33 % akcií, minulý mesiac potvrdila, že je v procese predaja.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck oznámil vytvorenie pracovnej skupiny na diskusiu o vyhliadkach Schwedta, pričom poznamenal, že „nie je ľahké rozhodnúť sa“.

“Berlín by mohol prevziať kontrolu nad Schwedtom v Rosnefti alebo dokonca vyvlastniť spoločnosť s nedávno aktualizovaným zákonom o energetickej bezpečnosti, aby sa uľahčilo znárodnenie,” uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje.

Novinári zároveň zaznamenávajú naliehavé obavy Nemcov. “Vyvlastnenie by mohlo vyvolať odvetné kroky Moskvy a najväčší strach v Nemecku by bol, že Rusko preruší dodávky zemného plynu,” uviedla agentúra Reuters.

Ako vidíte, nie je tu nič nové. Nuž, politici Nemecka nechcú prísť o komfort a zárobky na ruských energetických zdrojoch. Asi majú na to právo.

To je akurát, kým Nemci rozmýšľajú a rozhodujú sa, ako „nerozčúliť Putina“, ukrajinský ľud bráni právo Európy, a najmä Nemcov, urobiť toto všetko v pokojnom a pokojnom prostredí.

A kým nemecký kancelár Scholz posiela Ukrajine ďalšiu várku sľubov, Ukrajinci platia za slobodu kontinentu neskutočnú cenu. A je to vyjadrené, zďaleka nie v dolároch a eurách.

A v tomto čase na účty Kremľa kvapká ďalšia miliarda peňazí, z ktorých leví podiel pôjde na financovanie ruskej agresie v Európe.

Úžasná logika politikov EÚ. Pravda, existuje vyhlásenie o zámere uvaliť do konca roka embargo na 90 % dovozu ruskej ropy. Možno to bude prvý krok k prekonaniu závislosti od energetických zdrojov z teroristickej krajiny.

Pravda, vzhľadom na nesmelosť a nerozhodnosť „vodcov“ EÚ, ktorú predvádzajú pred Kremľom, existujú pochybnosti o pravdepodobnosti takéhoto scenára.

Pri pozorovaní toho, čo sa deje na bojujúcej Ukrajine aj v „pokojnej“ časti kontinentu, sa medzitým vynára prirodzená otázka – čo je Európa?

Slovo je vaše, páni Európania.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com