Svet

Odhalil Orbán plány Bruselu?! Aha, o čo sa má snažiť v Maďarsku

Brusel sa snaží dosadiť v Maďarsku bábkovú vládu. Ak sa mu to podarí, potom prídu pokyny, ktoré taká vláda bude musieť zrealizovať, varoval v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa Orbána iniciátorom bruselských snáh je Európska ľudová strana (EPP). „Povedali, že je koniec, pán premiér, vy by ste mali odísť aj s vašou vládou, a že tu je nový, budúci premiér a nová budúca vládnuca strana, ktorú my podporíme,“ dodal.

Predseda maďarskej vlády po plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu vyhlásil, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber jasne povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu. Európski socialisti by podľa neho v novej vláde chceli mať Kláru Dobrevovú z Demokratickej koalície (DK) a EPP Pétera Magyara zo strany TISZA.

Orbán v piatkovom rozhovore ďalej prirovnal Európsku úniu k „ríši“ Sovietskeho zväzu a ďalším mocnostiam, ktoré takisto potrebovali bábkovú vládu. Zdôraznil, že Budapešť neustúpi, pretože by to poškodilo záujmy Maďarov.

„Maďarsko má právo vykonávať vlastnú hospodársku politiku a je len otázkou schopnosti, odvahy a zručnosti toto právo uplatniť,“ podčiarkol predseda maďarskej vlády, podľa ktorého otázkou nie je, kto je premiér, ale aké to má následky pre ľudí.

Maďarská vláda budúci pondelok spustí ďalšiu „národnú konzultáciu“, ktorej hlavnou otázkou bude ekonomická neutralita Maďarska. Oznámil to v piatok na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti. 

Orbánov sa kabinet chce prostredníctvom dotazníka spýtať občanov na ich názor na ekonomickú neutralitu, zvyšovanie miezd, podporu podnikania a na opatrenia v oblasti bývania. „Na čom sa Maďari zhodnú, to Maďarsko urobí,“ napísal Orbán na sociálnej sieti s výzvou na vyplnenie dotazníka.

Na žiadosť parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz sa vláda premiéra Orbána rozhodla spustiť ďalšiu „národnú konzultáciu“ o najdôležitejších pilieroch hospodárskej politiky, vrátane otázky ekonomickej neutrality Maďarska. Oznámil to 16. októbra šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

„Je to potrebné aj preto, že svetová ekonomika sa radikálne zmenila a tomu sa musí prispôsobiť aj Maďarsko. Sú potrebné nové nástroje, aby bolo v budúcnosti úspešné,“ povedal Gulyás, podľa ktorého sa Maďarsko musí sústrediť na ekonomický rast.

Národnú konzultáciu vo forme dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010. Maďari mali odvtedy možnosť vyjadriť sa touto formou ku dôchodkom, ústave, sociálnej sfére i minimálnej mzde. V dotazníku „Zastavme Brusel!“ reagovali aj na terorizmus, migráciu, prisťahovaleckú politiku či Európsku úniu, koronavírusovú pandémiu, sankcie EÚ voči Rusku. Vlani v 13. národnej konzultácii sa zasa občanov opýtali na ochranu suverenity Maďarska.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com