Slovensko

Slováci, pripravte sa, počasie sa drasticky ZHORŠÍ: V TENTO deň to príde! Čaká nás vpád…

Október sa pomaly ale isto blíži ku koncu, a tak meteorológovia prezradili, aké počasie by mohol priniesť mesiac november. Vyhliadka zatiaľ naznačuje, že by sme sa mali pripraviť na vpád zimy a chladného počasia!

Netreba však panikáriť, nasledujúce dni bude na našom území prevládať ešte teplé počasie. Ako však informuje iMeteo, už o pár týždňov by na územie Slovenska mal vpadnúť chladný vzduch, ktorý by so sebou mal priniesť aj sneh!

Nestane sa tak do konca októbra a ani na začiatku novembra. V ďalších novembrových dňoch je však pravdepodobnosť prvého vpádu chladného vzduchu nad naše územie pomerne vysoká.

„Aktuálne ovplyvňuje počasie nad Európou rozsiahla tlaková výš, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako WERNER. Táto tlaková výš je v skutku rozsiahla a blokuje akýkoľvek vstup tlakovej níže, či frontálneho systému od západu z Atlantiku. Vplyv tlakovej výše na počasie u nás bude pokračovať aj nadchádzajúce dni. Počítajte preto so slnečným počasím, ktoré dostane denné teploty na príjemné, jesenné hodnoty od +11 do +18 °C,“ uviedol portál.

Teploty však poklesnú ráno a v noci. Na takmer celom Slovensku budú klesať pod +5 °C a v dolinách a v kotlinách až do -5 °C. Zmena počasia by mala prísť až na konci októbra.

„V posledných dňoch, kedy vplyv tlakovej výše skončí a do našej oblasti sa otvorí vlhšieho, atlantické prúdenie. To k nám prinesie početné frontálne systémy, ktoré prinesú zrážky a aj ochladenie. Prvá dekáda novembra, vrátane sviatkov by mala priniesť premenlivé počasie s dennými teplotami od +5 do +12 °C, no keďže bude oblačnosti aj zrážok viac, tak sa zmiernia aj nočné teploty. Mrznúť bude už len ojedinele,“ dodali.

Momentálne predpovede naznačujú, že k výraznejšiemu zlomu v poklese teplôt by mohlo dôjsť najskôr počas víkendu 9. až 10. novembra. Na začiatku zimy zohrá zásadnú rolu práve Sibír.

„Aktuálne sa tu totiž nachádza jedna z najvyšších snehových pokrývok za uplynulé roky, čo môže prispieť k stratosferickému otepleniu, čím by sa rozpadol polárny vír a do Európy, či do Ameriky by sa mohol z Arktídy dostať chladnejší vzduch,“ informovali.

A práve v období od 10. novembra je prvá pravdepodobnosť toho, že sa tak stane i keď aktuálne vyhliadky nenaznačujú zasa nejakú prudkú zmenu. Denné teploty však klesnú a mali by sa pohybovať v rozmedzí od 0 °C na severe po +8 °C na juhu územia a takéto teploty už prinesú pokles hranice sneženia.

„Prvé sneženie sa môže objavovať v severných regiónoch Slovenska, čo je však na november pomerne bežná situácia. Nateraz sa sneženie v nížinách ešte neočakáva a treba si počkať na ďalšiu prognózu vývoja,“ uzavreli.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com