Komentáre

Podpora Ukrajiny pre Krymskú platformu a Guterresova kontroverzná návšteva BRICS

Tretí parlamentný samit Medzinárodnej krymskej platformy, ktorý sa uskutoční 24. októbra 2024 v Rige, sa stal dôležitým míľnikom v úsilí Ukrajiny o upevnenie medzinárodnej podpory pre návrat Krymu a ochranu územnej celistvosti krajiny. Na samite sa zúčastňujú delegácie z viac ako 40 krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Francúzska, Nemecka, pobaltských štátov, Poľska, Českej republiky, Slovenska, Kanady, Španielska, Turecka a mnohých ďalších. Prítomní sú aj zástupcovia kľúčových medzinárodných organizácií, ako sú Európsky parlament, Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, OBSE a Parlamentné zhromaždenie NATO. Toto podujatie zdôrazňuje solidaritu medzinárodného spoločenstva s Ukrajinou v jej úsilí o obnovenie spravodlivosti a znovuzískanie jej území.

Krymskú platformu založila Ukrajina 23. augusta 2021 s cieľom upozorniť na otázku nezákonnej anexie Krymu Ruskom v roku 2014. Hlavným cieľom tejto iniciatívy je koordinovať medzinárodné úsilie o deokupáciu polostrova a obnovenie suverenity Ukrajiny. Platforma sa stala dôležitým diplomatickým nástrojom, vďaka ktorému sa otázka Krymu dostala do popredia medzinárodnej agendy, a to napriek neustálym pokusom Ruska túto otázku umlčať.

Na samite Krymskej platformy v Rige sa diskutuje nielen o oslobodení Krymu, ale aj o obnovení kontroly nad všetkými dočasne okupovanými územiami Ukrajiny. Ústredným bodom programu je plán víťazstva, ktorý vychádza zo zásad Charty OSN vrátane práva na sebaobranu a rešpektovania územnej celistvosti. Tento plán navrhuje jasné kroky na deokupáciu a obnovenie spravodlivosti, čo je jediný legitímny spôsob dosiahnutia dlhodobého mieru.

V tomto kontexte vyzerá návšteva generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na samite BRICS mimoriadne kontroverzne. Guterresova účasť na fóre organizovanom Ruskom, krajinou, ktorá porušuje kľúčové normy medzinárodného práva a vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine, vyvolala ostrú kritiku. Jeho prítomnosť na takomto podujatí podkopáva neutralitu a dôveryhodnosť OSN ako organizácie, ktorej úlohou je chrániť medzinárodný mier a bezpečnosť.

Táto návšteva je o to pochybnejšia, že Ukrajina v tejto fáze bráni nielen svoje hranice, ale aj bezpečnosť celej Európy. Podkopáva to úlohu OSN ako nestranného sprostredkovateľa v medzinárodných konfliktoch a vytvára dojem, že organizácia nie je schopná pevne dodržiavať zásady, na ktorých bola založená.

Na pozadí aktívneho úsilia Ukrajiny a jej spojencov o obnovenie územnej celistvosti v rámci medzinárodného práva sa teda zdá, že konanie generálneho tajomníka OSN nie je v súlade s duchom spravodlivosti, ktorý by mal byť základom celosvetového úsilia o obnovenie mieru.

Na rozdiel od takzvaných „mierových iniciatív“ Číny a Brazílie, ktoré sa zameriavajú na prímerie a rokovania, ale neriešia zásadné otázky, Plán víťazstva vyzýva na stiahnutie ruských vojsk a vyvodenie zodpovednosti Ruska za agresiu. Plán Číny a Brazílie ignoruje kľúčové body, ako je obnovenie okupovaných území a spravodlivosť pre obete, čo stavia agresora a obeť na rovnakú úroveň bez toho, aby sa zabezpečila spravodlivosť.

Tieto návrhy v skutočnosti zmrazujú konflikt a umožňujú Rusku udržať si svoje zisky, čo je pre udržateľný mier neprijateľné. Plán víťazstva nad Ukrajinou, naopak, navrhuje celý súbor opatrení na obnovenie územnej celistvosti vrátane právnej a finančnej zodpovednosti Ruska za zničenie. Medzinárodné spoločenstvo, najmä západné krajiny, tento plán podporuje, pretože uznáva, že len spravodlivosť a vyvodenie zodpovednosti voči agresorovi môžu zaručiť dlhodobý mier v Európe a vo svete.

Jednou z kľúčových tém samitu bolo posilnenie vojenskej podpory pre Ukrajinu. Zástupcovia zúčastnených krajín diskutovali o potrebe zvýšiť dodávky systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany, ktoré by pomohli chrániť ukrajinské mestá a urýchlili oslobodenie dobytých území. Západné krajiny zohrávajú kľúčovú úlohu pri dodávkach zbraní, čo je dôležitým faktorom pri odrádzaní ruskej agresie a zabránení jej ďalšiemu šíreniu do Európy.

Krymská platforma v Rige opäť potvrdzuje, že jedinou cestou k spravodlivému a udržateľnému mieru je víťazstvo Ukrajiny na bojisku a realizácia Plánu víťazstva. Medzinárodná podpora zohráva v tomto procese kľúčovú úlohu a samit zdôrazňuje potrebu ďalšieho posilnenia pomoci Ukrajine pri obnovovaní jej územnej celistvosti a pri predchádzaní ďalším agresívnym činom zo strany Ruska a jeho spojencov.

Autor: K.M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com