Svet

Krajina NATO vyhlásila letecký POPLACH: Vo vzdušnom priestore zachytili… To snáď nie!

V blízkosti rumunsko-ukrajinských hraníc v stredu večer zaznamenali dva podozrivé lietajúce objekty. Ich prítomnosť spustila letecký poplach a rumunské vzdušné sily k nim nasadili dve stíhačky F-16. V stredu o tom informovalo rumunské ministerstvo obrany. TASR informáciu prevzala z agentúry DPA.

Rumunsko uviedlo, že spočiatku nebolo jasné, či ide o ruské bezpilotné lietadlá a ministerstvo bude vyšetrovať, či sa objekty zrútili. Bukurešť o incidente informovala svojich partnerov v NATO.

Oba objekty boli zaznamenané s odstupom približne 30 minút. Prvý z nich zachytil radar v blízkosti dediny Chilia Veche na brehu Dunaja. Na opačnom brehu leží ukrajinská osada Kilija. Vzdušný objekt údajne letel na západ smerom k rumunskému mestu Tulcea a zmizol z radarov 12 kilometrov severovýchodne od mesta.

Druhý objekt zaznamenali približne 50 kilometrov južnejšie pri jazere Razim. Následne letel ďalších 40 kilometrov južným smerom a zmizol z radarov pri obci Jurilovca.

DPA pripomína, že od februára 2022, keď Rusko spustilo celoplošnú inváziu proti Ukrajine, došlo v Rumunsku k viacerým podobným incidentom, a to vždy v súvislosti s ruskými útokmi na ukrajinské prístavy v delte Dunaja. Tie sa nachádzajú ukrajinsko-rumunskom pohraničí. V niekoľkých prípadoch následne armáda našla na rumunskom území trosky z ruských dronov.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com