Slovensko

Na Slovensku potvrdili niekoľko prípadov nebezpečného ochorenia! Znepokojivé správy

Na Slovensku zatiaľ tento rok potvrdili šesť prípadov ochorenia na západonílsku horúčku. V štyroch prípadoch bol prenos potvrdený na území SR a v dvoch prípadoch bol potvrdený import zo zahraničia. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vlani nebol na Slovensku zaznamenaný ani jeden prípad tohto ochorenia.

„K zvýšenému počtu hlásených prípadov mohla prispieť širšia osveta o tomto ochorení medzi odbornou a laickou verejnosťou, ako aj cielenejšia laboratórna diagnostika,“ poznamenal úrad.

Západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie. Prenášačom vírusu, ktorý ochorenie spôsobuje, je najčastejšie domový komár z rodu Culex. Inkubačný čas je zvyčajne dva až 15 dní. Približne 80 percent infekcií u človeka prebieha asymptomaticky. Ak sa príznaky objavia, prejavujú sa ako mierne chrípkové ochorenie. Závažné formy ochorenia ako zápal mozgu a mozgových blán sa vyskytujú predovšetkým u starších osôb, imunokompromitovaných alebo u osôb s pridruženými ochoreniami. U menej ako jedného percenta infikovaných osôb sa môžu rozvinúť poškodenia nervového systému.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com