Svet

Návšteva šéfa OSN na samite BRICS: Riskantná podpora Putinovho globálneho príbehu

Vladimir Putin zintenzívňuje prípravy na samit BRICS v Kazani, ktorý sa uskutoční 22. až 24. októbra, v snahe ukázať, že Rusko nie je na svetovej scéne izolované. Na samite sa zúčastnia vedúci predstavitelia krajín BRICS, ako aj hlavy štátov z ďalších 24 krajín, mnohé z nich z krajín globálneho Juhu. Hlavným hosťom je generálny tajomník OSN António Guterres, ktorého plánovaná účasť vyvolala značné kontroverzie, píše FurgeHir.

Guterresovo rozhodnutie zúčastniť sa vyvoláva otázky o postoji OSN voči pokračujúcej agresii Ruska na Ukrajine a jeho hrozbám pre globálnu stabilitu. Jeho návšteva by mohla Kremľu poskytnúť skvelú príležitosť prezentovať Rusko ako kľúčového hráča v medzinárodnej diplomacii a potenciálne signalizovať globálnemu Juhu, že OSN je otvorená ruskému vplyvu.

Putin využije samit na presadenie „mierového plánu“ pre Ukrajinu podporovaného Čínou a Brazíliou, ktorého cieľom je zmrazenie konfliktu bez toho, aby sa Rusko zodpovedalo za svoju inváziu alebo za devastáciu spôsobenú Ukrajine. Plán podkopáva územnú celistvosť Ukrajiny a snaží sa odradiť krajiny globálneho Juhu od podpory Kyjeva a jeho úsilia o znovuzískanie okupovaných území.

Guterres svojou účasťou riskuje, že tomuto príbehu dodá dôveryhodnosť, čím Putinovi poskytne diplomatické víťazstvo v jeho úsilí vytvoriť protizápadnú alianciu. Okrem toho prichádza v čase, keď už bolo Guterresovo vedenie kritizované – naposledy po tom, ako dôrazne neodsúdil raketové útoky Iránu na Izrael, čo viedlo k tomu, že ho Tel Aviv vyhlásil za personu non grata.

Guterresova neúčasť na nedávnom mierovom samite vo Švajčiarsku len zvyšuje obavy spojené s jeho návštevou Kazane. Mnohí to považujú za jasný signál priazne voči Kremľu, ktorý ďalej poškodzuje dôveryhodnosť OSN ako nestrannej globálnej inštitúcie. Jeho snaha oživiť začiatkom tohto roka dohodu o obilí s Ruskom tým, že urobil ústupky Moskve vrátane zrušenia sankcií EÚ voči Ruskej poľnohospodárskej banke, už vyvolala obavy o jeho ochote vyhovieť ruským záujmom.

V konečnom dôsledku by Guterresova účasť na samite BRICS mohla byť propagandistickým pučom pre Rusko, ktorý by podkopal širšie medzinárodné úsilie o vyvodenie zodpovednosti voči Moskve za jej konanie na Ukrajine. Hoci sa generálny tajomník OSN môže usilovať o podporu mieru, jeho prítomnosť v Kazani sa môže interpretovať ako podpora ruskej agendy, a to tak v Rusku, ako aj na celom globálnom Juhu. To ohrozuje nielen jeho osobnú dôveryhodnosť, ale hrozí aj ďalšie podkopávanie reputácie OSN v medzinárodnom spoločenstve.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com