Svet

Spoluúčasť Číny na vojnových zločinoch Ruska: Rastúca hrozba pre globálnu bezpečnosť

Podľa predsedu senátneho výboru pre obranu Pavla Fischera sa Peking podieľa na vojnových zločinoch a predstavuje hrozbu pre globálnu bezpečnosť, ktorej dôsledky by mohli presiahnuť hranice Európy. V nedávnom rozhovore pre Guildhall Fischer vyjadril svoje obavy a varoval, že ak bude Čína pokračovať v spolupráci s Ruskom, toto spojenectvo by sa mohlo rozšíriť na ďalšie geopoliticky horúce miesta, ako je Taiwan a Juhočínske more.

„Ak Čína podporuje ruský imperializmus na ukrajinskej pôde, musíme uznať, že Čína je spoluvinníkom po boku Ruska,“ uviedol Fischer. „Tým, že Čína uznáva Putina za vojnového zločinca a priznáva sa k spáchaným zločinom, stáva sa rovnako vinnou. Ide o mimoriadne vážnu záležitosť. Hoci bola Čína o ruských plánoch informovaná, neurobila nič, aby ich zastavila, a jej mlčanie ju robí súčasťou problému,“ zdôraznil.

Fischer zdôraznil globálne riziká tohto spojenectva a varoval, že dnešná podpora Číny Rusku môže viesť k tomu, že Moskva zajtra podporí Peking v otázkach, ako je Taiwan. „Toto už nie je len európska záležitosť,“ povedal a dodal, že to vytvára nebezpečnú globálnu dynamiku, ktorú treba zastaviť. „Dvojité štandardy oslabujú našu vlastnú bezpečnosť a my sa musíme držať našich zásad skôr, ako bude neskoro,“ varoval Fischer.

Európsky parlament zároveň vyzval na prijatie opatrení proti čínskej podpore Ruska. Zástupca Európskej ľudovej strany (EPP) Tomáš Zdechovský zdôraznil, že Európska únia musí vydať oficiálne vyhlásenie pre čínskych obchodných partnerov, v ktorom jasne uvedie, že ich podpora ruskej agresie je neprijateľná a podnieti EÚ k hľadaniu alternatívnych dodávateľov.

„Nemali by sme sa Číny báť. Musíme otvorene vyhlásiť, že spolupráca s teroristickým štátom, ako to robí Čína s Ruskom, je vážny problém,“ komentoval Zdechovský pre Guildhall. Zdôraznil, že táto otázka naberá na globálnej scéne na intenzite a očakáva sa, že sa o nej bude diskutovať počas nadchádzajúcej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Európskom parlamente. Podľa Zdechovského bude kľúčovou témou riešenie úlohy Číny, ktorá pomáha Rusku obchádzať sankcie.

Ukrajinská armáda tiež informovala, že okupanti začali s prípravami na provokáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni.

Český europoslanec zopakoval, že je potrebný pevný postoj EÚ: „Musíme čínskym obchodným partnerom jasne oznámiť, že takéto správanie je neprijateľné. Európsky trh je veľký, a ak to bude potrebné, nájdeme si iných dodávateľov.“

Zdroj: Aktualne Zpravy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com