Slovensko

Konsolidačný balík či hádky v SNS: Čo Pellegrinimu na vláde prekáža?

Hlasnejší ako opozícia! Hlava štátu Peter Pellegrini (49) sa v posledných dňoch stal jedným z najvýraznejších kritikov vlády Roberta Fica (60). Otvorene sa pustil do premiéra a vyzval ho, aby sa namiesto zmien na ministerstvách venoval vnútrostraníckym konfliktom, najmä sporom medzi Rudolfom Huliakom (49) a Andrejom Dankom (50).

Pellegrini navyše ostro reagoval na odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (41), ktorá podľa neho vykonala obdivuhodnú prácu napriek tomu, že sa od vlády nedočkala potrebnej podpory. Skritizoval aj vládneho splnomocnenca Petra Kotlára (46) a jeho postoj k pandémií COVID-19. SNS verí, že sa do budúcna bude správať nadstranícky, nie ako predseda Hlasu. Čo si o slovách hlavy štátu myslí politológ?

1. Dolinkovej demisia: Kabinet sa jej nezastal

V diskusnej relácii na TA3 Pellegrini s otvorenosťou rozprával o situácii v rezorte zdravotníctva a o Dolinkovej odchode. „Myslel som si, že ak príde k výmene prvého člena vlády, bude to iná ministerka,“ priznal prezident a dodal, že Dolinková za 11 mesiacov v úrade odviedla viac než len priemerný výkon.

„Odpočet, ktorý priniesla, sa mi zdal značný. Myslím si, že urobila veľa dobrej práce,“ povedal Pellegrini s tým, že je mu ľúto, že Dolinková rezort opúšťa, najmä preto, že sa jej vláda dostatočne nezastala. Netvrdím, že všetko bolo dokonalé, ale odísť bez toho, aby bola podporovaná vládou, je veľká škoda,“ vyjadril sa Pellegrini.

2. Rozkol v SNS: Mali by riešiť skutočné problémy

Prezident tiež poukázal na napätie v rámci koalície, najmä na rozkol v klube SNS, kde sa o silnejšie postavenie pokúša Rudolf Huliak a jeho kolegovia z Národnej koalície. Vyzval preto premiéra Fica, aby tento spor urýchlene riešil, ak chce vláda udržať väčšinu v parlamente. „Namiesto toho, aby sa riešili vnútorné problémy koalície, sa venujú odvolávaniu kompetentných ministrov,“ naznačil Pellegrini, že vláda by mala venovať viac pozornosti riešeniu skutočných problémov namiesto vnútrostraníckych bojov.

Pellegrini zdôraznil, že voľba predsedu parlamentu by bola jasným signálom jednoty koalície a želal si, aby táto pozícia bola obsadená do konca roka. Kritiku SNS uzavrel slovami na adresu splnomocnenca Kotlára: „Ak bude vláda riešiť záležitosti pána Kotlára, či sú vo vakcínach nanočipy, či je covid biologická zbraň, a nie to, že sa nám tu rúcajú mosty, že potrebujeme postaviť novú elektráreň, zmodernizovať nemocnice, tak sa jej nepodarí splniť, čo sme sľubovali,“ vyjadril znepokojenie nad neriešením skutočných problémov zo strany vlády.3. Konsolidačný balík: Riziko pre zdravotníctvo

Prezident takisto ostro kritizoval konsolidačný balík vlády. „Vnímam ako riziko demotivovať zdravotníckych pracovníkov obmedzením rastu ich platu,“ vyhlásil Pellegrini a zdôraznil, že vláda mala viesť dialóg, a nie prijímať jednostranné rozhodnutia. Podľa neho takéto kroky vyvolali neistotu nielen medzi zdravotníkmi, ale aj medzi pacientmi.

Na druhej strane treba dodať, že od roku 2020 sa platy slovenských lekárov zvýšili takmer o 2 000 eur, pričom priemerná mzda za rovnaké obdobie vzrástla o menej ako 500 eur. V nedeľnej relácii naznačil, že nie je rozhodnutý, či balík podpíše, a vyjadril obavy z dosahov na ľudí, ktorí nebudú schopní platiť vyššie ceny plynu alebo sa ocitnú v chudobe.

Mysľou pomáha Hlasu

Jozef Lenč, politológ

Prezident si uvedomil, že ak chce plniť svoj mandát, ako sľúbil občanom, musí občas kritizovať kroky vlády. Možno tým tlačí na vládnu koalíciu, aby sa zjednotila, alebo chce pomôcť vlastnej strane, keďže jej súčasný predseda na to nemá schopnosti. Jeho vyjadrenia za posledný mesiac, najmä kritika Andreja Danka, naznačujú, že stále mysľou pomáha strane Hlas. Ak obhajuje záujmy strany aj vo vnútrokoaličných sporoch, úplne sa neodosobnil, ale kritizuje vládu za to, čo nezvládla, čo môže byť vnímané ako nadstranícke konanie.

Zdroj: cas.sk



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com