Komentáre

Ficova nebezpečná rétorika: Podkopávanie obrany Ukrajiny a zároveň prispôsobovanie sa naratívom Kremľa

Nedávne vyjadrenia slovenského premiéra Roberta Fica o používaní diaľkových úderov Ukrajinou vyvolali polemiku, najmä jeho ostrá kritika výziev poslancov Európskeho parlamentu (EP), aby Ukrajina dostala povolenie na takéto údery na ruskom území. Fico zašiel až tak ďaleko, že navrhol, aby raketa „rozbila nejakú fontánu v Bruseli“ a zabránila poslancom EP podporiť transfer zbraní dlhého doletu na Ukrajinu. Jeho rétorika je síce podnetná, ale zdôrazňuje jeho postoj, že pokračovanie dodávok zbraní na Ukrajinu zo strany Európy údajne predlžuje konflikt a hrozí jeho ďalšia eskalácia, najmä tým, že zhoršuje situáciu v Rusku.

Ficova argumentácia, ktorá odráža kľúčové naratívy ruskej propagandy, prehliada kritické prvky širšieho kontextu vojny. Od úplnej invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 Kyjev prežil vlny brutálnych útokov, pričom spočiatku dostával len zlomok vojenskej pomoci, ktorú dostáva teraz. Nevyprovokovaná agresia Ruska je zameraná výlučne na zničenie ukrajinskej suverenity a presun obranných zbraní je nevyhnutným opatrením na ochranu Ukrajiny a jej obyvateľov. Na ochranu civilného obyvateľstva a kritickej infraštruktúry pred pokračujúcimi ruskými raketovými útokmi, útokmi bezpilotných lietadiel a leteckými bombami sú mimoriadne dôležité spôsobilosti dlhého dosahu. V súčasnej situácii Rusko systematicky používa tieto zbrane priamo na mestá, domy a životne dôležité služby, čím spôsobuje nesmierne utrpenie Ukrajincom vo frontových regiónoch.

Ficom navrhované riešenie zastaviť vojnu „v záujme záchrany slovanských životov“ je plné protirečení. Zdá sa, že jeho vyjadrená starosť o slovanský národ neberie do úvahy tisíce Ukrajincov, ktorí už zahynuli v dôsledku ruskej agresie. Civilisti žijúci v oblastiach frontovej línie sú bežne terčom navádzaných leteckých bômb a iných sofistikovaných ruských zbraní. Pre nich je pokračujúci odpor nielen otázkou národnej hrdosti, ale aj prežitia. Zastavenie dodávok zbraní dlhého doletu, ako navrhuje Fico, by Ukrajinu urobilo ešte zraniteľnejšou voči neutíchajúcim ruským útokom a ich utrpenie by skôr predĺžilo, než zmiernilo.

Navyše Ficov argument, že poskytovanie zbraní dlhého doletu by viedlo k eskalácii vojny, neberie do úvahy jednoduchú skutočnosť, že Rusko už konflikt vystupňovalo do katastrofálnej úrovne. Od začiatku vojny Rusko používa širokú škálu rakiet, bômb a bezpilotných lietadiel bez rozdielu proti civilným cieľom. Odoprieť Ukrajine obranné nástroje potrebné na ochranu jej občanov by znamenalo poskytnúť Moskve strategickú výhodu. Kapacity s dlhým doletom predstavujú odstrašujúci prostriedok proti ďalšej agresii, pretože zvyšujú náklady Ruska na vojnu a chránia kritickú infraštruktúru Ukrajiny pred ďalšou devastáciou.

Ficov postoj, ktorý je presiaknutý proruskou rétorikou, tiež nebezpečne ignoruje geopolitickú realitu samotného Slovenska. Jeho výzvy na ukončenie vojny za podmienok Moskvy sa môžu zdať ako pragmatické riešenie na zníženie bezprostredného utrpenia, ale takýto „mier“ by Rusko len posilnil. Ak bude Ukrajina nútená prestať sa brániť, otázka bezpečnosti Slovenska sa môže stať naliehavou. Slovensko, ktoré je členom NATO aj EÚ, by mohlo čeliť rovnakým hrozbám, s akými dnes zápasí Ukrajina: Ruské územné ambície a vojenská agresia.

Nasledovať ruskú propagandistickú líniu ako hlava štátu v rámci EÚ a NATO je nielen politicky bezohľadné, ale aj nebezpečné pre európsku stabilitu. Ficov návrh na raketový útok na Brusel je od človeka v jeho postavení mimoriadne nezodpovedný. Podkopáva jednotu EÚ a NATO, inštitúcií, ktoré sú kľúčové pre bezpečnosť samotného Slovenska. V širšom zmysle takáto rétorika delegitimizuje kolektívne úsilie podporiť suverenitu Ukrajiny a postaviť sa proti ruskému expanzionizmu.

Na záver možno povedať, že poskytnutie zbraní dlhého doletu Ukrajine nie je o eskalácii vojny – ide o poskytnutie potrebných nástrojov na zabránenie ďalšej ruskej eskalácii a záchranu životov. Neúprosný útok Moskvy na Ukrajinu už uvrhol región do vojny a bez náležitých obranných kapacít hrozí Ukrajine ešte väčšie zničenie. Presadzovaním naratívov, ktoré odrádzajú od vojenskej podpory Ukrajiny, sa Fico nielenže spája so záujmami Kremľa, ale ohrozuje aj vlastnú bezpečnosť Slovenska. Trvalý mier v Európe bude možný len vtedy, keď bude ruská agresia úplne odrazená a Ukrajina bude mať prostriedky na svoju obranu.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com