Svet

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

Vnútorné vyšetrovanie Tajnej služby Spojených štátov amerických (USSS) odhalilo porušenie bezpečnostných protokolov a pochybenia v komunikácii pred júlovým atentátom na exprezidenta Donalda Trumpa. Informujú o tom dnes agentúry AP a Reuters, podľa ktorých úradujúci šéf vládnej agentúry Ronald Rowe zdôraznil, že Tajná služba potrebuje okamžite ďalší personál i vybavenie.

Trumpa, ktorý je tento rok znovu kandidátom republikánov na prezidenta, sa 13. júla na predvolebnom mítingu v Pensylvánii pokúsil zastreliť 20-ročný Američan. Sedemdesiatosem­ročný exprezident vyviazol so strelným zranením ucha, jeden z jeho priaznivcov ale prišiel o život.

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní. Interná previerka dospela k záveru, že nedbanlivosť niektorých činiteľov viedla k porušeniu bezpečnostných pravidiel. Úrad podľa Rowea prijme disciplinárne opatrenia, ako bude potrebné.

Tajná služba teraz podľa Rowea potrebuje „zmenu paradigmy“. „Je dôležité, aby sme sa zodpovedali za zlyhanie z 13. júla a aby sme využili získané skúsenosti na to, aby sa podobné zlyhanie už neopakovalo,“ poznamenal vo vyhlásení úradujúci šéf USSS.

Päťstranová správa spomína sériu „komunikačných nedostatkov“, ktoré prispeli k tomu, že strelec dokázal zo strechy vzdialenej menej ako 140 metrov od Trumpa vypáliť osem rán, ako bol zneškodnený. Jedným z problémov bolo to, že niektorí miestni policajti nevedeli o existencii dvoch komunikačných centier v mieste, takže nemali tušenia o tom, že členovia Tajnej služby nepočujú ich komunikáciu.

Navyše Tajná služba už pred útokom vedela, že namiesto predvolebného zhromaždenia je z bezpečnostného hľadiska rizikové. Správa tiež podľa AP kladie závažné otázky, prečo na streche, na ktorú útočník pred začiatkom paľby vyliezol, neboli žiadni strážcovia zákona.

Túto nedeľu sa podľa vyšetrovateľov Trump stal terčom ďalšieho pokusu o atentát, keď ho ochranka odviedla z golfového ihriska, na ktorého okraji zbadala ozbrojeného muža.

USSS má 7800 zamestnancov a ide o federálnu agentúru, ktorá má na starosti ochranu amerických prezidentov a ich rodín, viceprezidentov či bývalých hláv štátov a ich blízkych.

Pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com