Svet

Ruskej výrobe dronov sa darí vďaka čínskym komponentom, čo je v rozpore so sankciami

Nové vyšetrovanie Inštitútu Roberta Lansinga (RLI) odhalilo účasť čínskych spoločností na dodávkach kľúčových komponentov pre ruské vojenské drony. Toto zistenie vyvoláva vážne obavy, pokiaľ ide o úlohu Pekingu vo vojne na Ukrajine, najmä keď sa naďalej vyhlasuje za neutrálny. Tieto dodávateľské reťazce sú kľúčové pre pokračovanie ruskej výroby bezpilotných lietadiel (UAV) a vojenských operácií, čo spochybňuje deklarovanú snahu Číny o mier napíšte české noviny „Aktualne zpravy“.

Hoci sa Čína verejne zasadzuje za mierové riešenie, jej činy hovoria niečo iné. Vývoz tovaru s dvojakým použitím – výrobkov, ktoré môžu slúžiť na civilné aj vojenské účely – pokračuje aj napriek obmedzeniam vývozu, ktoré Čína sama zaviedla. Tento vývoz vyvoláva otázky, či Peking skutočne presadzuje svoje zákazy, alebo využíva diplomatickú rétoriku na zamaskovanie svojej podpory ruskej vojnovej mašinérie.

Jedným z ústredných hráčov v tejto sieti je ruská firma SITEM, ktorá od roku 2019 dováža špecializované súčasti dronov od čínskych dodávateľov. S pomocou tretích krajín tento dovoz vrátane kritických komponentov, ako sú motory dronov a sledovacie zariadenia, obišiel medzinárodné sankcie. Kľúčovými spolupracovníkmi sú čínske spoločnosti ako GUANGZHOU DUPRE EXPORT & TRADING CO LTD a HMK TRADING COMPANY LTD, čo ďalej komplikuje postavenie Číny v konflikte.

Kroky Číny naznačujú premyslenú geopolitickú stratégiu, ktorej cieľom je čeliť vplyvu Západu a zároveň sa vyhnúť priamej konfrontácii. Uľahčením výroby ruských dronov Čína nielen posilňuje svoje vzťahy s Moskvou, ale zároveň sa stavia do pozície kľúčového hráča v meniacom sa globálnom poriadku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com