Svet

EÚ vyzýva na zrušenie obmedzení na použitie západných zbraní proti Rusku

Európsky parlament 19. septembra 2024 prijal uznesenie, v ktorom vyzval krajiny EÚ, aby zrušili všetky obmedzenia pre Ukrajinu pri použití západných zbraní na údery na vojenské zariadenia na ruskom území. Toto rozhodnutie bolo významným krokom, keďže predchádzajúce obmedzenia bránili Kyjevu účinne sa brániť proti ruskej agresii. Uznesenie bolo podporené 425 hlasmi v pomere k 131, čo svedčí o ochote Európy prijať rozhodnejšie opatrenia v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom s Ruskom.

Mnohí európski politici vyjadrili tomuto rozhodnutiu podporu. Zdôraznili, že rezolúcia je nevyhnutným krokom na zabezpečenie práva Ukrajiny na sebaobranu. Predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer uviedol, že Ukrajina má „legálne právo zasiahnuť ruské územie“, pretože je to v súlade s medzinárodným právom, ktoré umožňuje štátom brániť sa proti vonkajšej agresii za ich hranicami.

Zrušenie obmedzení týkajúcich sa zbraní dlhého doletu umožní Ukrajine účinnejšie sa brániť. Otvorila by sa tak možnosť zničiť logistické reťazce a vojenské sklady na ruskom území, čo by zabránilo útokom na ukrajinskú infraštruktúru a civilistov. Právo Ukrajiny na sebaobranu zakotvené v medzinárodnom práve zahŕňa možnosť odvety bez ohľadu na územné hranice.

Táto iniciatíva podporuje aj plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý bude v najbližších dňoch predložený Valnému zhromaždeniu OSN. Plán pozostáva zo štyroch kľúčových prvkov: vojenskej stratégie na oslobodenie okupovaných území, posilnenia medzinárodnej koalície na ďalšiu vojenskú a finančnú podporu, obnovenia hospodárskej a energetickej bezpečnosti Ukrajiny a zabezpečenia spravodlivosti prostredníctvom medzinárodných súdov a návratu územnej celistvosti krajiny. Cieľom týchto opatrení je úplné víťazstvo Ukrajiny a obnovenie jej suverenity vrátane úderov na ruské vojenské zariadenia, ktoré sú rozhodujúce pre oslabenie nepriateľa a zaistenie bezpečnosti.

Spojené štáty sú v tomto procese naďalej kľúčovým hráčom. Napriek podpore zo strany Európy Washington v minulosti obmedzoval Ukrajinu v používaní západných zbraní na úder proti Rusku zo strachu z eskalácie. Nedávne signály z USA však ukazujú možnú zmenu politiky, ktorá by mohla zohrať kľúčovú úlohu na ceste Ukrajiny k víťazstvu.

Ukrajina bráni nielen svoju nezávislosť, ale aj stabilitu celej Európy. Podpora tejto rezolúcie nie je len otázkou vojenskej stratégie, ale aj uznaním práva Ukrajiny brániť sa proti agresii. Európa a Západ musia naďalej poskytovať vojenskú a finančnú pomoc na zastavenie ruskej agresie a zabezpečenie mieru na kontinente. Pomoc Ukrajine je investíciou do stabilnej budúcnosti Európy a sveta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com