Slovensko

Útočil na nich, teraz ich má chrániť. Kto je nový člen platformy na ochranu novinárov?

Splnomocnenkyňa vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Simona Zacharová v júni odvolala riaditeľku Nadácie Zastavme korupciu Zuzanu Petkovú z pozície člena Platformy na podporu slobody tlače a ochranu novinárov.

Spravila tak bez udania konkrétneho dôvodu.

Ako nového člena zároveň nominovala redaktora kontroverzného webu eReport a rádia Frontinus Dominika Papalu, ktorý nemá skúsenosti z občianskeho sektora.

Správa rezonovala až tento týždeň, keď dvojica členov platformy – zástupcovia Reportérov bez hraníc (RSF) a Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) – dočasne pozastavila svoju účasť na jej rokovaniach. Dôvodom bola práve sporná nominácia, pre ktorú zároveň adresovali otvorený list ministerke kultúry Martine Šimkovičovej. Platformu zriadila v októbri minulého roka jej predchodkyňa Silvia Hroncová.

Prečo je Papalova nominácia natoľko kontroverzná, že sa novinárske organizácie od platformy dištancujú?

Sporné sú jeho pracovné štandardy, vzťah s mediálnym regulátorom, obsah, ktorý zdieľa na sociálnych sieťach, ale aj útoky na novinárov, ktorých by mal po novom chrániť.

Dočítate sa:

  • aké problémy majú médiá, v ktorých Papala pôsobí,
  • o fotkách s vládnymi politikmi a zdieľaní konšpiračných teórií,
  • o útokoch na kolegov a Radu pre mediálne služby,
  • o neštandardnom priebehu výmeny členov.

Prešľapy v diskusiách s politikmi

Dominik Papala je dlhoročným moderátorom a súčasne aj obchodným zástupcom žilinského rádia Frontinus. Okrem Žiliny vysiela aj v okresoch Martin a Čadca, mimo regiónu je však známe len problémovými vystúpeniami politikov v diskusných reláciách a sankciami od Rady pre mediálne služby (RpMS).

Len za ostatné dva roky rada uložila Frontinusu šesť sankcií. Išlo o upozornenia na porušenie zákona, pričom v jednom prípade rada udelila rádiu aj pokutu päťtisíc eur.

V Papalovej relácii s hosťom Štefanom Harabinom identifikovala porušenie zákazu skrytou formou podnecovať nenávisť na základe národného pôvodu a príslušnosti k národnosti, ako aj porušenie zákazu otvorenou formou znevažovať alebo hanobiť na základe národného pôvodu a príslušnosti k národnosti.

Podobný charakter mali aj zvyšné prehrešky Frontinusu. Rada pre mediálne služby mu vyčítala jednostranné vyjadrenia bez názorovej oponentúry či vyvažovania zo strany moderátora Papalu, a teda celkové zlyhanie pri zabezpečovaní objektívnosti a nestrannosti.

Najväčšia kauza spájaná s rádiom však pochádza ešte z roku 2016, keď bol nečakaným hosťom v rádiu Milan Mazurek.

Na poslednú chvíľu nahradil svojho vtedajšieho šéfa, lídra ĽSNS Mariana Kotlebu, pričom sa bez dostatočnej oponentúry tvrdo vyjadroval na adresu rómskej komunity či islamských migrantov.

RpMS preto rádiu z dôvodu hneď viacerých prehreškov udelila 15-tisícovú pokutu, proti ktorej sa Frontinus súdnou cestou neúspešne bránil ešte niekoľko rokov. Dôsledky niesol aj Mazurek, pre jeho vyjadrenia ho neskôr odsúdili a prišiel o mandát poslanca parlamentu.

Dlhoročné problémy s mediálnym regulátorom reflektuje aj spôsob, ako sa Papala o inštitúcii vyjadruje na verejnosti. Kým o Frontinuse hovorí ako o „jedinom objektívnom médiu“, Radu pre mediálne služby v minulosti nazval prívlastkami „ukronacistická a ultraliberálna“.

Dezinformácie i prokremeľská propaganda

Ešte kontroverznejším pôsobiskom Dominika Papalu je však web eReport, ktorý v roku 2020 založil Fedor Flašík. Dnes web vydáva spoločnosť New Story Media, ktorá vznikla v júni a jej štatutárkami sú Flašíkove dcéry Martina a Dorota.

Flašík, ktorý v apríli podľahol rakovine, bol známy ako reklamný mág. Robil kampaň strane HZDS, neskôr bol pri vzniku Smeru. K nemu, ako aj k strane Hlas sa prikláňal aj obsah eReportu.

K stranám pristupuje nekriticky, medzi novinármi má reputáciu „spriateleného“ média súčasnej vlády a spomínaný Papala často dostáva na jej tlačových konferenciách „právo prvej otázky“.

Okrem nekritickej náklonnosti k vládnej koalícii eReport publikuje aj dezinformačné články o téme ochorenia covid-19 či prokremeľské naratívy o ruskej agresii na Ukrajine. Z týchto dôvodov ho odborná komisia projektu Konšpirátori.sk zaradila na svoj verejný zoznam problémových webstránok, a to s vysokým skóre 7,8 z 10 bodov.

Podľa RSF a ICJK existujú dôvodné pochybnosti, či vydavateľ webu rešpektuje novinársku etiku a zákon.

Samotný Dominik Papala sa na sociálnych sieťach rád prezentuje fotografiami, na ktorých v dobrej nálade pózuje s vládnymi politikmi. Najznámejšia fotografia pochádza z krstu knihy Ľuboša Blahu o argentínsko-kubánskom revolucionárovi Che Guevarovi. S úsmevom a zaťatou päsťou sa odfotil s Blahom a poslancom Romanom Michelkom z klubu SNS.

Okrem toho na svojom telegramovom účte zdieľa obsah slovenského extrémistu Daniela Bombica, ale aj hoaxy. O prezidentskej kandidatúre Ivana Korčoka písal, že bola dohodnutá s finančníkom Georgeom Sorosom. Zdieľal tiež správu o nemeckom pilotovi Lufthansy, ktorý sa súdi pre údajnú výpoveď za to, že na ľudí odmietol vypúšťať chemtrails. V skutočnosti išlo o článok nemeckého satirického webu.

Nadržiavanie vláde je cítiť aj z nadpisov článkov. Kým vládne témy sú prezentované nekriticky, články o opozícii či predošlej garnitúre sú vykresľované negatívne.Nadržiavanie vláde je cítiť aj z nadpisov článkov. Kým vládne témy sú prezentované nekriticky, články o opozícii či predošlej garnitúre sú vykresľované negatívne. (zdroj: Reprofoto SME)

Z novinárov, ktorých má chrániť, si uťahuje

Tak ako prakticky celá slovenská dezinformačná scéna, aj Papala sa často opiera do novinárov tradičných médií. Jeho prácu v minulosti kritizovala novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová, za čo ju neskôr obvinil zo spustenia vlny nenávisti, pre ktorú údajne niekoľko mesiacov musel chodiť na verejnosti s ochrankou.

Naopak, zľahčoval vulgárne a dehumanizačné útoky dezinformačnej scény na Kovačič Hanzelovú, ktoré pretrvávajú už niekoľko rokov.

Na telegrame viackrát zaútočil aj na novinárku Denníka N Moniku Tódovú.

V ostatných dňoch – už ako člen platformy – vyjadril sklamanie nad zbierkou na nový projekt novinára Michala Kovačiča.

Prekážalo mu, že verejnosť podľa neho nevie vyzbierať peniaze na liečbu chorých detí, no Kovačičovu kampaň len za pár dní podporili státisícami eur. Sám seba pritom označil za filantropa.

Odvolanie bez dôvodu, náhrada bez odbornosti

Platforma je kontaktným bodom pre kampaň Rady Európy za bezpečnosť novinárov. Nadácia Zastavme korupciu si jej doterajšiu činnosť pochvaľovala, okrem iného sa zastávala novinárov po útokoch politikov, pripomienkovala zákon o STVR a pracovala tiež na príprave usmernení pre políciu o ochrane novinárov v dave.

Splnomocnenkyňa vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti je jednou z mnohých zástupcov štátu, inštitúcií a médií, ktoré majú právo do platformy nominovať členov. Nadácia Zastavme korupciu a ICJK zhodne poukazujú na fakt, že Dominik Papala nemá s pôsobením v občianskej spoločnosti skúsenosť a chýba mu potrebná odbornosť, preto je zvláštne, že splnomocnenkyňa nominovala niekoho mimo sektora svojej pôsobnosti.

Zuzanu Petkovú, ktorá bola v platforme jedinou zástupkyňou občianskej spoločnosti, splnomocnenkyňa Zacharová odvolala listom 10. júna, a to bez udania dôvodu. „Práve novinári, ktorí sa bijú do pŕs, akí sú investigatívni, a novinári, ktorí hovoria o tom, ako majú pravdu a ako tú pravdu hľadajú, tak si takúto zásadnú zmenu všimnú až po troch mesiacoch,“ útočil Papala na RSF a ICJK v reakcii na medializáciu kauzy.

Karolína Farská z Investigatívneho centra Jána Kuciaka pre denník SME potvrdila, že členovia o zmene neboli informovaní. Hoci je podpredsedníčkou platformy, sama sa o výmene dozvedela až s odstupom času. Konkrétne v neformálnej komunikácii s predsedom Željkom Samporom z ministerstva kultúry, týkajúcej sa zrušenia júnového stretnutia platformy.

Zacharová, ktorá je vo funkcii od marca, odvolanie Petkovej nezdôvodnila a bližšie nevysvetlila ani dôvody, pre ktoré do platformy nominovala práve Dominika Papalu. V reakcii na júlový nesúhlasný list nespokojných členov vágne uviedla, že Papalu vybrala s dôrazom na splnenie všetkých odborných a formálnych kritérií potrebných pre členstvo.

Členovia platformy sa počas leta nestretli. Keď ICJK a Reportéri bez hraníc pripravili list pre ministerku Šimkovičovú, oslovili ostatných členov, či sa k verejnému apelu pridajú. Zistili však, že predseda platformy členov o personálnej výmene stále neinformoval, o spornej nominácii preto vôbec nevedeli.

Citlivé informácie si možno nechajú pre seba

Dominik Papala sa bráni, že podľa štatútu platformy nemusí byť ako nominant splnomocnenkyne pre rozvoj občianskej spoločnosti aktívny v tejto oblasti. „V skutočnosti sa žiadna chyba nestala, iba začala úradovať demokracia,“ uviedol s tým, že jeho nominácia neporušila žiadny zákon ani štatút platformy.

O podobnú argumentáciu sa opierala aj Zacharová, keď počas leta nespokojným členom tvrdila, že využila svoje právo vyplývajúce zo štatútu platformy. Ministerstvo kultúry aktuálne reagovalo podobne – rešpektuje štatút platformy a nevidí dôvod na spochybňovanie konkrétneho nominanta.

Karolína Farská však poukazuje na fakt, že nominácia Papalu má hlbší rozmer. Platforma na ochranu novinárov je podľa nej dobrým miestom na zdieľanie informácií o dianí v médiách a o situáciách, ktoré novinári zažívajú. Keď sa však medzi členov dostane človek, ktorý ostatných novinárov dlhodobo kritizuje, oslabuje to dôveryhodnosť platformy a ostatní členovia ju viac nemusia vnímať ako bezpečný priestor na zdieľanie citlivých informácií.

Denník SME požiadal splnomocnenkyňu Simonu Zacharovú o zdôvodnenie jej krokov, do uzávierky článku však odpoveď nezaslala.

SME.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com