Komentáre

Duel: Trump – Harris. Voľba medzi minulosťou a budúcnosťou.

Uskutočnila sa televízna debata prezidentských kandidátov USA, na ktorú celý svet čakal s mimoriadnym záujmom. Som Kamala Harrisová. Práve touto vetou a podaním ruky s bývalým prezidentom začala demokratka stretnutie a udala tón duelu.

Bol to dôležitý emocionálny krok: najmä preto, že to bola Harrisovej prvá takáto skúsenosť.

Na druhej strane, Trump je považovaný za zdatného v tomto druhu debaty, najmä keď sa dostane do švungu a snaží sa ovplyvniť dav.

Harris teda urobil prvý krok. Trump sa správal zdržanlivo, ale bolo jasné, že ťah demokratky trafil do terča a na bývalého prezidenta zapôsobil.

Ak hovoríme o debate ako celku, možno ju charakterizovať touto vetou: veľa emócií, málo konkrétnosti. Hlavný dôraz súperi kládli na otázky zahraničnej politiky.

Tón a smerovanie nastolených tém boli očakávané a nepriniesli takmer žiadne prekvapenie pre duelantov ani pre publikum.

Trump sa snažil poslucháčov presvedčiť o slabosti Bidenovho tímu, ktorý bol podľa republikána príčinou vojen na Ukrajine a Blízkom východe.

Trump dokonca tvrdil, že svetoví lídri vrátane Putina túžia po víťazstve Harrisovej, pretože by bola slabou prezidentkou, ktorou by sa dalo ľahko manipulovať.

Na druhej strane demokratka veľmi šikovne a presne zasiahla citlivé miesta Trumpa a vyprovokovala ho. Bolo zrejmé, že jej posolstvá zasiahli cieľ – jej vizáž bola viditeľne nervózna.

Camille Harisová poznamenala najmä to, že svetoví lídri sa Trumpovi smejú, nepovažujú ho za seriózneho a dôsledného politika.

Poznamenala, že Trumpa podporujú diktátori, pretože vedia, ako s ním manipulovať prostredníctvom chvály a zbožňovania.

Pokiaľ ide konkrétne o kremeľského diktátora, Harisová povedala, že keby bol Trump prezidentom, Putin by už dávno sedel v Kyjeve a plánoval agresiu voči Poľsku a ďalším európskym krajinám.

Téma Ukrajiny rozhodne nebola vynechaná. Harris poznamenal – je v záujme USA, aby Ukrajina túto vojnu vyhrala.

A zároveň na otázku, či si republikánsky kandidát želá, aby Ukrajina zvíťazila, odvetil, že si želá, aby sa vojna skončila a ľudia prestali umierať.

Trump už po niekoľkýkrát populisticky a hromovo vyhlásil, že v prípade zvolenia za prezidenta zabezpečí, aby sa vojna medzi Ruskom a Ukrajinou skončila.

A podľa kandidáta to urobí ešte pred inauguráciou tým, že sa stretne s Putinom a Zelenským a dohodne sa na mieri.

Pokiaľ ide o domáce otázky, horúcou témou sa stali interrupcie, na ktoré obaja kandidáti neposkytli konkrétne odpovede a obmedzili sa na všeobecné tradičné tézy, ktoré vyslovili už predtým.

Dôležitou súčasťou diskusie bola aj téma daní: najmä Trump sľuboval všetkým – všetko ako zvyčajne, ubezpečoval, že Ameriku privedie do predklonu, keď bude americká ekonomika „najlepšia na svete“.

Harrisová zároveň Trumpa sparodovala a povedala, že sa usiluje len o zníženie daní pre bohatých Američanov.

Celkovo v debate neodznelo nič dramaticky nové. Bol to skôr emocionálny súboj, súťaž charakteru a výdrže.

Dôležitá poznámka: Harris sa počas debaty takmer vždy pozeral priamo na Trumpa, zatiaľ čo ten sa na svoju vizáž pozeral len veľmi zriedka.

To dáva dôvod domnievať sa, že Harris tento súboj vyhral. Emocionálne. Takticky. Ale, čo je veľmi dôležité, zo strategického hľadiska.

Podarilo sa jej prichytiť Trumpa pri niekoľkých klamstvách. Bývalý prezident však nie je zvyknutý byť v úlohe inkriminovaného.

Dôležitejšie je, aké úlohy budú mať dnešní účastníci duelu zajtra a aká bude Amerika, Európa a celý svet v budúcnosti.

Podľa doterajších prieskumov medzi obyvateľmi USA 2/3 občanov uviedlo, že debaty kandidátov nebudú mať na ich voľbu významný vplyv.

Treba však uznať, že tretina voličov je veľmi solídna rezerva elektorátu, o ktorú sa pravdepodobne vedie súčasný boj. Najmä ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že rozdiel v podpore oboch kandidátov je zlomok percenta.

Prvé kolo konfrontácie Trump – Harris sa uskutočnilo. Odborníci, politológovia a bežní občania budú diskutovať o tom, čo obaja kandidáti na prezidenta USA povedali, pričom každú vetu rozoberú do posledného detailu.

Najdôležitejšie však je, aby táto konfrontácia ako taká zostala len na diskusnej platforme. Ďalej – len konštruktívna a pracovať na mierovej budúcnosti USA a celého sveta.

To však bude závisieť od rozhodnutia občanov Spojených štátov. Je celkom zrejmé, že to bude voľba medzi minulosťou a budúcnosťou.

Autor: F.H.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com