Komentáre

Rozhodnutie Mongolska nezatknúť Putina podkopáva medzinárodnú spravodlivosť

Nedávna návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v Mongolsku, členskom štáte Medzinárodného trestného súdu (ICC), vyvolala širokú kritiku, keďže Mongolsko ho napriek nevydanému zatykaču ICC nezatklo. Táto udalosť vyvoláva vážne obavy o účinnosť a budúcnosť medzinárodného práva.

ICC hľadá Putina za organizovanie nezákonnej deportácie ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska. Zatykač vydaný začiatkom tohto roka sa považoval za významný krok k tomu, aby sa ruský vodca zodpovedal za svoje vojnové zločiny. Očakávalo sa, že Mongolsko, ktoré ratifikovalo Rímsky štatút pred viac ako dvadsiatimi rokmi, si splní svoje záväzky a zadrží Putina po jeho príchode. Mongolsko mu však umožnilo zúčastniť sa na podujatiach pri príležitosti 85. výročia víťazstva sovietskych a mongolských vojsk nad Japonskom bez akýchkoľvek právnych následkov.

Sebavedomie Kremľa bolo zjavné, keď Putinov hovorca Dmitrij Peskov ležérne odmietol obavy z návštevy a uviedol, že všetky aspekty boli dôkladne pripravené. Táto reakcia naznačuje, že Rusko mohlo predvídať neochotu Mongolska uplatniť zatykač Medzinárodného trestného súdu, čo ďalej ilustruje problémy, ktorým čelí medzinárodné spoločenstvo pri vyvodzovaní zodpovednosti voči mocným lídrom.

Západ, najmä Európska únia, vyjadril nad rozhodnutím Mongolska zdesenie. Európska komisia tlmočila svoje obavy mongolským orgánom a zopakovala, že Mongolsko má zákonnú povinnosť Putina zatknúť. Hovorkyňa Európskej komisie Nabila Massraliová zdôraznila, že Mongolsko ako zmluvný štát Rímskeho štatútu malo Putina zadržať a vydať do Haagu.

Nečinnosť Mongolska nie je len sklamaním pre Medzinárodný trestný súd, ale aj významným zásahom do zásad medzinárodnej spravodlivosti. Rozhodnutie krajiny odráža ťažkú rovnováhu, ktorej často čelia menšie štáty medzi dodržiavaním medzinárodného práva a riadením diplomatických vzťahov s mocnými susedmi, ako je Rusko. Mongolsko však svojím rozhodnutím nezatknúť Putina vytvorilo nebezpečný precedens, ktorý by mohol v budúcnosti ohroziť presadzovanie medzinárodnej spravodlivosti.

Autorita Medzinárodného trestného súdu sa vo veľkej miere spolieha na spoluprácu jeho členských štátov. Ak krajiny ako Mongolsko nedodržiavajú svoje záväzky, oslabuje to schopnosť súdu hnať páchateľov vojnových zločinov k zodpovednosti. Medzinárodné spoločenstvo musí teraz zvážiť, ako reagovať na nečinnosť Mongolska, aby sa zabránilo ďalšiemu oslabovaniu globálneho systému spravodlivosti.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com