Ekonomika

Situácia Ukrajiny v oblasti energetiky sa podľa Šmyhaľa výrazne zlepšila

Ukrajina sa spoliehala na dovoz elektriny zo susedných krajín, aby vyplnila výpadok vo výrobe.

Po vlnách ruských útokov, ktoré spôsobili na Ukrajine rozsiahle výpadky dodávok elektriny, sa situácia v oblasti energetiky na Ukrajine výrazne zlepšila, vyhlásil v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Od invázie Ruska vo februári 2022 čelili mnohé ukrajinské regióny pravidelným výpadkom dodávok elektriny, keďže Moskva svoje raketové a dronové útoky zameriava na energetickú infraštruktúru krajiny.

„Vďaka skorému ukončeniu opráv na dvoch blokoch jadrových elektrární a poklesu teploty sa situácia v energetickom sektore stabilizovala,“ uviedol Šmyhaľ. Štátny prevádzkovateľ elektrickej energie Ukrenergo oznámil, že 30. júl bol prvým dňom v mesiaci bez výpadkov elektriny.

Ukrajina sa spoliehala na dovoz elektriny zo susedných krajín, ktoré sú členmi Európskej únie, aby vyplnila výpadok vo výrobe spôsobený ruskými útokmi. Úrady tiež vyzývali podniky a spotrebiteľov, aby obmedzili spotrebu v čase špičky. Ukrajina teraz pokračuje v príprave na jesenné a zimné obdobie a rozvíja alternatívne zdroje výroby, dodal Šmyhal.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com