Komentáre

Živý tovar. S čím Rusko obchoduje. 

27. júla si takzvaná DNR pripomenie „Deň pamiatky detských obetí vojny v Donbase“. Cynické. Opovrhnutiahodné. Kruté.

Oficiálna Moskva už začala s prípravami na toto „podujatie“ a ústami najvyšších predstaviteľov štátu rozširuje potrebné naratívy.

A tak v najlepších tradíciách ruskej propagandy hovoriaca hlava ruského ministerstva zahraničných vecí opäť obvinila Kyjev z „terorizmu a vraždenia nevinných detí“.

Zároveň skromne zabudla spomenúť, že Ukrajina je pod ruským ostreľovaním na dennej báze: počnúc zámerným a cieleným ničením ukrajinskej kritickej a civilnej infraštruktúry Kremeľ teraz dospel až k priamemu útoku na detské zdravotnícke zariadenie.

Takto bola 8. júla cielene odpálená ruská raketa na najväčšiu ukrajinskú detskú nemocnicu Ochmatdet.

Hoci sa tvrdí, že zasahuje len vojenské ciele, „udatná“ razičská armáda v skutočnosti bojuje proti deťom, pre ktoré je zdravotnícke zariadenie silným vojenským zariadením. Barbarstvo a cynizmus kremeľského režimu nemá hraníc.

Týmto ostreľovaním Kremeľ opäť raz preukázal svoje úplné ignorovanie noriem medzinárodného práva aj všeobecnej morálky.

Pre Rusko je to však zvyčajná prax, keďže Moskva to neurobila prvýkrát – Putin neustále prejavuje svoju chamtivú túžbu zmocniť sa Ukrajiny a zničiť jej obyvateľov.

Kremeľ zároveň zo všetkého cynicky obviňuje ukrajinské orgány, bezostyšne manipuluje s faktami a využíva hlavné medzinárodné platformy na presadzovanie svojich cynických špekulácií.

To platí aj pre Bezpečnostnú radu OSN, ktorej v súčasnosti predsedá Rusko. Znie to paradoxne, ale presne tak to je – hlavný agresor súčasnosti stojí na čele hlavnej inštitúcie na planéte, ktorá má zabrániť agresii.

To je výzva pre celé civilizované spoločenstvo – musí prijať opatrenia, aby sa diplomatické fóra a medzinárodné inštitúcie v zásade nezmenili na platformy pre ruskú propagandu.

Kremeľ sa nezastaví pred ničím a prekračuje všetky možné červené čiary. Podľa Úradu generálneho prokurátora Ukrajiny bolo počas ruskej invázie zabitých 563 detí a 1477 bolo zranených (k 25. júlu 2024).

Maloletých obyvateľov Ukrajiny, ktorých Moskva násilne deportovala z dočasne okupovaných území, sú tisíce.

Zdá sa, že okupačné úrady dostali príkaz loviť deti a tínedžerov na dočasne okupovaných územiach. Boli zaznamenané prípady zmiznutia detí.

Natíska sa logická otázka – prečo to chce Kremeľ urobiť? V Rusku sa v dôsledku nezmyselnej vojny vytvára obrovská „demografická diera“, pretože v dôsledku bojov masovo umierajú muži v reprodukčnom veku.

A ruské úrady považujú odvoz detí z Ukrajiny za jeden z mechanizmov riešenia demografického problému nedostatku pracovných zdrojov.

Inými slovami, neplnoletí obyvatelia Ukrajiny sa stali pre Kremeľ tovarom. Na odsun detí do Ruska už boli vypracované rozsiahle schémy: najprv miestni spolupracovníci zistia miesto pobytu dieťaťa a to, s kým žije. Potom ich začnú presviedčať, vyvíjať nátlak alebo vydierať, aby ich odviezli do Ruska, kde zmiznú bez stopy.

Prevážajú ich z miesta na miesto, menia im meno a priezvisko, dátum narodenia. A konečným výsledkom je dieťa s ruskými dokladmi, „adoptované“ ruskou rodinou.

Do tejto zločineckej schémy sú zapojení všetci – od miestnych sympatizantov Ruska až po vojenských a ruských úradníkov delegovaných Moskvou a predstaviteľov rôznych ruských strán a hnutí, ktorí sa snažia založiť svoje pobočky na okupovaných územiach Ukrajiny.

Medzinárodný trestný súd už vydal zatykač na ruského diktátora Putina a ombudsmanku pre práva detí Ľvovskú-Belovú.

Dôvodom tohto rozhodnutia bola situácia s nezákonným vývozom ukrajinských detí do Ruskej federácie.

Ukrajinská strana poukazuje na osobitnú úlohu predstaviteľov ruských orgánov, najmä členov vládnucej ruskej strany Jednotné Rusko, v „šedých schémach“ na anektovaných územiach.

Kyjev zdôrazňuje, že ukrajinské deti sa môžu stať zdrojom nielen pre ruský štát, ale aj pre zločinecké skupiny, čo je v súčasnej ruskej realite prakticky to isté.

Ukrajina vníma kroky Ruskej federácie vrátane deportácií detí len ako pokus o realizáciu systematickej stratégie obchodovania s ľuďmi založenej na využití plnej sily ruskej vojensko-policajnej mašinérie na nezákonne anektovaných ukrajinských územiach.

Pri riešení kričiacej demografickej situácie kremeľská klika zámerne zbavuje deti z Ukrajiny ich pôvodnej kultúry, náboženského, ekonomického a sociálneho prostredia a ich príbuzných.

Vedenie Ukrajiny vyzýva svet, aby vyvinul maximálne úsilie na zabránenie obchodovaniu s ukrajinskými deťmi, ich zapojeniu do sexuálneho vykorisťovania, obchodovania s drogami atď. Ukrajina navrhuje systematický prístup k tomuto problému na medzinárodnej úrovni, pričom si uvedomuje potenciál osobných kontaktov medzi hlavami štátov aj medzinárodných organizácií.

Okrem prevencie únosov a obchodovania s ľuďmi by sa malo úsilie zamerať aj na vyhľadávanie nezákonne obchodovaných detí.

Štruktúry ako Interpol, Europol a iné medzinárodné inštitúcie a vlády by mohli pomôcť Ukrajine pri návrate jej mladých občanov, ktorý je spojený so značnými bezpečnostnými rizikami.

Úlohou diplomatov, aktivistov a zástupcov médií je dnes ukázať svetu hĺbku situácie, ktorá sa zdá byť pre Európu 21. storočia nemožná.

Ukrajina vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby sa komplexne zaoberalo otázkou „ukrajinských detí a vojny“. pokiaľ ide o ich pobyt vo vojnovej zóne.

Pobyt v pivniciach; nedostatok prístupu k základným domácim potrebám, kvalitnej vode a potravinám; nemožnosť študovať v normálnych podmienkach a dostať včas kvalifikovanú lekársku starostlivosť – to je realita, v ktorej žijú mladí Ukrajinci v bojovej zóne.

Dnes o tom nemôžeme mlčať – nie je to len otázka Ukrajincov. Ukrajina, ktorá bojuje za práva svojich mladých občanov, v skutočnosti vytvára nový medzinárodný model ochrany detí pred násilím a ozbrojenými konfliktami na celom svete.

Kedysi dávno istý spisovateľ povedal, že „celý svet nestojí ani za jednu slzu na líci nevinného dieťaťa“. Paradoxne to bol ruský spisovateľ, ktorého krajania teraz ničia budúcnosť.

Povinnosťou civilizovaného spoločenstva je zachrániť ho. Koniec koncov, je to jej budúcnosť, zajtrajšok každého z jej spoluobčanov.

„Kto zachráni jeden život, zachráni celý svet“ – pamätajte na to a robte správne rozhodnutia. Od ich správnosti dnes závisí váš zajtrajšok.

Autor: F.H.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com