Svet

Ukrajinci sa zapotili: Vytrvalé útoky ruských dronov! Jeden z cieľov je neďaleko rumunských hraníc

Ukrajinské ozbrojené sily zneškodnili 25 z 38 ruských dronov typu Šáhid, ktoré v noci na štvrtok útočili na juh Odeskej oblasti, regióny vo vnútrozemí krajiny i prístav Izmajil neďaleko hraníc s Rumunskom. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

“Nepriateľ počas noci použil 38 útočných dronov Šáhid na útoky na infraštruktúru Ukrajiny vo viacerých oblastiach vrátane juhu Odeskej oblasti a centrálnej Ukrajiny,” uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Miestne úrady v Izmajile hlásili dvoch zranených civilistov a poškodenú infraštruktúru. Prístav na rieke Dunaj bol terčom útokov dronov už druhú noc za sebou, pripomína Reuters.

Tri drony sa podľa Oleščuka “stratili” po tom, ako preleteli hranice Ukrajiny s Rumunskom. Rumunské územie leží na druhej strane Dunaja oproti Izmajilu. Rusko vlani v júli odstúpilo od dohody o vývoze obilia a hnojív z Ukrajiny. Odvtedy začalo útočiť na ukrajinské prístavy na rieke Dunaj, ktorá sa stala hlavnou cestou pre vývoz ukrajinského obilia.

Gubernátor Žytomyrskej oblasti na severe Ukrajiny vo štvrtok uviedol, že systémy protivzdušnej obrany zasiahli väčšinu z 10 vzdušných cieľov. Trosky dronov však poškodili súkromné domy a infraštruktúru.

Šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko povedal, že drony na hlavné mesto (Kyjev) útočili z viacerých smerov. Všetky však boli zneškodnené. Škody a ani obete Popko nehlásil.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com