Slovensko

Slovensko by malo dostať viac ako 3,4 milióna dolárov od Alžírska za bývalú obchodnú dohodu

Suma urovnania bude vyplatená samostatne v šiestich rovnakých splátkach, pričom prvá splátka je splatná koncom septembra tohto roka.

Alžírsko by malo splatiť Slovensku viac ako 3,4 milióna amerických dolárov (3,2 milióna eur) z úverovej dohody uzatvorenej s bývalou ČSSR v roku 1984.

Československá spoločnosť Pragoinvest mala v tom čase realizovať dodávku závodov do Alžírska, pričom zákazku nedokončila. To sa stalo predmetom dlhoročného sporu medzi zainteresovanými krajinami. Vyplýva to z návrhu dohody, ktorú predložilo Ministerstvo financií SR do medzirezortného pripomienkového konania.

„Problémy s čerpaním tohto úveru a tiež nemožnosť nadobudnutia jeho splatnosti boli spôsobené skutočnosťou, že spoločnosť Pragoinvest sa dostala v apríli 1991 do platobnej neschopnosti, čím vstúpila do likvidácie a následne bol na ňu v roku 1993 vyhlásený konkurz. Z tohto dôvodu došlo k prerušeniu dodávok zariadení do Alžírska a investičná akcia tak nebola skompletizovaná,“ špecifikoval rezort financií.

Dodávku následne dokončil taliansky dodávateľ, čím vznikli alžírskej strane dodatočné náklady. Tá až do roku 2022 odmietala riešiť svoj záväzok voči SR a Českej republike (ČR), ktorý vyplynul zo skompletizovania časti pôvodnej dodávky firmou Pragoinvest. V roku 2023 sa v Alžíri uskutočnili dve kolá rokovaní medzi predstaviteľmi SR a ČR na jednej strane a predstaviteľmi Alžírska na druhej strane.

Strany sa okrem iného dohodli, že SR a ČR si nebudú nárokovať úroky z omeškania a alžírska strana sa vzdá finančných nárokov z ušlého zisku. Alžírsko by malo sumu vyčíslenú na základe splnenej časti dodávky, po odpočítaní dodatočných nákladov, ktoré vznikli v súvislosti s dokončením projektu treťou stranou, splatiť do roku 2027.

Suma urovnania bude vyplatená SR a ČR samostatne v šiestich rovnakých splátkach, pričom prvá splátka je splatná koncom septembra tohto roka. Celková suma sa delí medzi ČR a SR v pomere 2:1.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com