Komentáre

Desať eur na víťazstvo demokratov

V politike, demokratickej a volebnej dvojnásobne, nerozhodujú výsledky ani osoby, ale príbehy. Tie, v ktorých „sa nájde“ väčšia časť spoločnosti, vyhrávajú voľby.

Robiť predpovede viac ako 100 dní pred rozhodnutím amerického voliča je tenký ľad, o to viac s ohľadom na všetko, čo sa v USA udialo za ostatných desať dní. Zvrat, ktorý do príbehu prezidentských volieb priniesol uplynulý víkend, ale predefinoval jeho podobu a dynamiku takpovediac „od podlahy“.

Silné karty demokratov

Ideálny priebeh volebných súbojov z pohľadu pozornosti publika je sled zvratov. Volebné súboje preto prebiehajú vo vlnách v prospech jednej či druhej strany. Vlna, ktorá za ostatné týždne urobila z Donalda Trumpa viac-menej istého víťaza, bola bezprecedentná. V nedeľu však dorazila na breh a najbližšie týždne budú body zbierať demokrati. V prvom slede to budú ódy na patriotizmus Joea Bidena, ktorý po tom, čo krajinu zachránil pred Trumpom v roku 2020, svojou sebaobetou možno krajinu zachráni opäť. Záujem vlasti postavil nad svoje ego, tento obraz bude kontrastovať s dôsledne a po celý život na svoj prospech fixovaného Trumpa. Fakt, že Biden bol do svojho rozhodnutia masívne dotlačený, je síce realita, jeho nová aura ju však hravo prekryje.

Demokrati budú môcť prejsť z frustrujúcej obhajoby neobhájiteľného do súzvuku a dvojhlasu obhajoby slušnej bilancie administratívy Bidena a ostrého kontrastu príbehu a ponuky svojej kandidátky so súperom.

Paralelne budú môcť demokrati prejsť z frustrujúcej obhajoby neobhájiteľného do súzvuku a dvojhlasu obhajoby slušnej bilancie administratívy Bidena a ostrého kontrastu príbehu a ponuky svojej kandidátky so súperom. V oboch prípadoch majú v rukách silné karty.

„Bidenomics“, keynesiánska ekonomická politika štátom a verejnými zdrojmi iniciovaného a trhovými aktérmi generovaného ekonomického rastu, zabezpečila USA za ostatné roky pozoruhodné výsledky i pochvaly – tak od britského Economistu, ako aj od ľavicového krídla demokratov, ktoré si Bidena nevie vynachváliť.

Kamala Harrisová môže ako viceprezidentka zbierať všetky pozitívne body bilancie Joea Bidena: úspešné vyvedenie krajiny z covidovej krízy, masívne investície do infraštruktúry a zelenej ekonomiky, nízku nezamestnanosť, silný rast HDP aj miezd, prelomové sprísnenie držby zbraní, zníženie cien liekov a pomoc zadlženým študentom a pod. – a stavať na nich svoju ponuku. Samozrejme, že sa svojou nomináciou stáva zodpovednou za všetky mínusy, prednostne v téme migrácie na južnej hranici, ktorú mala osobne na starosti. Tu síce po exekutívnych nariadeniach prezidenta došlo k významnému pozitívnemu obratu, ale téma ako taká je pre demokratov jasnou slabinou.

Harrisovej príbeh

Dobrý politický príbeh, samozrejme, stojí na jasnom kontraste. Aj tu majú demokrati po nedeli prevahu. Proti bývalej prokurátorke, žene zákona a spravodlivosti, stojí právoplatne odsúdený bývalý prezident, ktorý poslal svojich priaznivcov dobyť parlament s cieľom zvrátiť výsledky demokratických volieb. Podobne je to pri faktore vek, pilieri doterajšej kampane Trumpa, z ktorého sa po nedeli stala slabina republikánov. Čo je však podstatnejšie, Harrisová jednak svojím pôvodom, príbehom a farbou pleti nie celkom zapadá do obrazu misie Donalda Trumpa, od roku 2015 postavenej na domnelej revolte proti washingtonským elitám. A po druhé, jej dlhoročná kariéra a zručnosti prokurátorky, zúčtujúcej v súdnych sieňach s nezákonnými a nemorálnymi živlami rôzneho druhu, jej poskytuje optimálnu výbavu do verbálneho súboja s Trumpom.

A napokon, opäť historická šanca prvýkrát zvoliť do čela USA ženu bude ženský elektorát mobilizovať rovnako ako jedna z nosných tém volieb – interrupcie. Umelé prerušenie tehotenstva a migrácia sa súbojom Trump verzus Harrisová stávajú nosnými mobilizátormi volieb. Sloboda a právo ženy rozhodovať o svojom tele na strane demokratov, migrácia na strane republikánov.

Ak sa chcel Trump po neúspešnom atentáte a kolapse kampane demokratov prezentovať ako umiernenejšia verzia seba samého, ktorý, vlastnými slovami, ašpiruje zastupovať celú Ameriku, nie len jej polovicu, očakávané ataky na ženskú protikandidátku, predvedené spôsobom a dikciou jemu vlastnou, vrátia jeho profil veľmi rýchlo tam, kde vždy bol. A kde kritickú časť verejnosti odpudzoval.

50 : 50

Ani po nedeli sa nič nemení na tom, že 5. novembra to budú voľby 50 : 50, pretože USA je krajina politicky až chirurgicky rozkrojená 50 : 50. Dnes nevieme, či Harrisová ako nováčik v prvej lige nezakopne, má, samozrejme, svoje slabiny, neskúsenosť vo svetovej politike, nepochádza zo „stredu“ Ameriky, pre víťazstvo nevyhnutného, ale z pre mnohých nebezpečne liberálnej Kalifornie. Pre mnohých bude neprijateľná už tým, kým je – žena tmavej pleti…

Svoju kľúčovú úlohu zohrajú obrovské peniaze, ktoré najnovšie tečú k Trumpovi od najväčších miliardárov krajiny za prísľub ďalších deregulácií a mnohomiliónových daňových úľav. A napokon demokrati sa ešte pár dní potrápia nezhodou, či majú svoju kandidátku nominovať „na priamo“, alebo má prejsť výberom na otvorenom sneme. Napriek tomu je dnes isté, že stojíme pred vlnou, ktorá počas augusta dostane demokratov späť do zápasu s otvoreným koncom. Takzvané „momentum“ je dnes nespochybniteľne na ich strane.

Zdroj: https://nazory.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com