Slovensko

V banskoštiavnickej kaplnke v Kammerhofe vystavia časť zachránenej geologickej zbierky: Toto všetko tam nájdete!

V bývalej jezuitskej Kaplnke sv. Ignáca z Loyoly v banskoštiavnickom Kammerhofe bude začiatkom augusta pre verejnosť otvorený nový výstavný depozitár geologickej a mineralogickej zbierky Slovenského banského múzea (SBM). Múzeum tu vystaví časť minerálov a hornín, ktoré sa podarilo zachrániť po minuloročnom požiari v centre Banskej Štiavnice. TASR o tom za SBM informovala Adriana Matejková.

Zbierku viac ako 40.000 minerálov a hornín muselo SBM z dôvodu poškodenia expozičných a depozitárnych priestorov v budove Berggericht počas vlaňajšieho požiaru v Banskej Štiavnici evakuovať do dočasných priestorov v budove Kammerhof. Vďaka grantovému programu múzeum časť zbierky zloženú z približne 7000 kusov minerálov a hornín sprístupní verejnosti v novom mobiliári, ktorý je vyrobený z pôvodných zásuviek starého úložného systému zachráneného z depozitárnych priestorov v Berggerichte.

“Cieľom nového otvoreného výstavného depozitára je poskytnúť návštevníkom možnosť nielen vidieť vzácne minerály a horniny, ale tiež pochopiť ich význam pre prírodné vedy a využitie v baníctve. Otvorený výstavný depozitár je atraktívny nielen pre odborníkov, ale aj širokú verejnosť so záujmom o geológiu a mineralógiu. Návštevníci budú môcť vidieť aj ukážky rudných minerálov a hornín, ktoré sa ťažili v rôznych banských revíroch Slovenska a vo svete,” priblížilo múzeum.

Nový výstavný depozitár v bývalej jezuitskej Kaplnke sv. Ignáca z Loyoly v Kammerhofe bude pre verejnosť prístupný od 1. augusta počas otváracích hodín expozície Baníctvo na Slovensku. Depozitár bol vybudovaný vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a Donio SK.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com