Ekonomika

Trhové ceny elektriny klesli a analytik očakáva ešte ich ďalší pokles

Trhové ceny elektriny klesli. V súčasnosti sa tak držia okolo úrovne 95 eur za megawatthodinu. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za vyše 95 eur za megawatthodinu.

Začiatkom uplynulého týždňa bola cena na úrovni 96 eur za megawatthodinu. Pred vyše troma mesiacmi si ju mohli obchodníci kúpiť ešte za 70 eur za megawatthodinu. Začiatkom tohto roka boli trhové ceny elektriny na podobnej úrovni 100 eur za megawatthodinu.

Negatívne ceny elektriny

Ako uviedol pre agentúru SITA analytik 365.bank Tomáš Boháček, ceny elektriny boli pri spätnom pohľade doposiaľ v júli nižšie na všetkých hlavných európskych trhoch.

Najmenší nárast zaznamenal taliansky trh (7 %), najväčší francúzsky trh (95 %). Priemerné týždenné ceny boli nižšie ako 70 eur za megawatthodinu na všetkých trhoch okrem Veľkej Británie (84,16 eura) a Talianska (112,83 eura). Severský trh zaznamenal najnižšiu priemernú cenu s 27,79 eura za megawatthodinu.

„Iba britský a taliansky trh nezaznamenali minulý týždeň negatívne ceny elektriny. Najnižšiu hodinovú cenu dosiahli belgický a francúzsky trh (-74,02 eura za megawatthodinu) v nedeľu 14. júla. Očakávame, že ceny budú mierne klesať na väčšine trhov v dôsledku poklesu dopytu,“ podotkol Boháček.

Trhové ceny plynu

Trhové ceny zemného plynu sa počas minulého týždňa výrazne nemenili. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) stál koncom týždňa plyn s dodávkou na budúci rok zhruba 32 eur za megawatthodinu.

Začiatkom minulého týždňa bola cena na úrovni 31 eur za megawatthodinu. Pred vyše tromi mesiacmi si mohli obchodníci plyn nakúpiť ešte za 23 eur za megawatthodinu. Začiatkom tohto roka si obchodníci vedeli na trhu kúpiť plyn aj za 35 eur za megawatthodinu.

Na konci augusta roka 2022 hodnota plynu na trhu TTF dosahovala rekordné úrovne zhruba 313 eur za megawatthodinu. Elektrina dosiahla rekord na pražskej burze 26. augusta 2022, keď sa jej cena vyšplhala na 1 001 eur za megawatthodinu.

Zdroj: https://sita.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com