Komentáre

Slovenský premiér kritizuje ukrajinské sankcie voči Lukoilu

V nedávnom telefonickom rozhovore 19. júla slovenský premiér Robert Fico vyjadril ukrajinskému premiérovi Denisovi Šmyhalovi svoje obavy v súvislosti so sankciami Ukrajiny voči ruskej ropnej spoločnosti Lukoil. Rozhovor, o ktorom informovala slovenská tlačová agentúra TASR, poukazuje na významný bod napätia medzi oboma krajinami v rámci prebiehajúcich geopolitických konfliktov.

Ukrajina v júni zaviedla sankcie, ktorých cieľom je zablokovať tranzit ropy z ropovodu Lukoil do strednej Európy. Tento krok je súčasťou širšej stratégie Ukrajiny na prerušenie finančnej podpory vojenských operácií Ruska. Fico však vyjadril voči tomuto rozhodnutiu ostré námietky a vyhlásil: „Slovensko nemá v úmysle byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov.“

Fico argumentoval, že ukrajinské sankcie by mohli mať vážne dôsledky pre slovenskú ropnú rafinériu Slovnaft, ktorá je dcérskou spoločnosťou maďarskej skupiny MOL. Zdôraznil, že sankcie by viedli k 40 % zníženiu dodávok ropy, ktorú Slovnaft potrebuje na spracovanie, čo by mohlo spôsobiť vážny nedostatok pohonných hmôt nielen na Slovensku, ale ovplyvniť aj dodávky na Ukrajinu. „To ovplyvní nielen slovenský trh, ale môže to viesť aj k zastaveniu dodávok ropy, ktorú Slovnaft ťaží na Ukrajinu,“ upozornil Fico.

Politico 20. júla informoval, že sankcie už spôsobili nedostatok pohonných hmôt v Budapešti, ktorá je zo 70 % závislá od Ruska. Fico poukázal na to, že produkty Slovnaftu predstavujú približne 10 % ukrajinskej spotreby ropy, čo zdôrazňuje širšie dôsledky týchto sankcií na regionálnu energetickú bezpečnosť.

Zatiaľ čo Ficove obavy zdôrazňujú bezprostredné hospodárske dôsledky, širší kontext podčiarkuje dôvody, ktoré stoja za ukrajinskými krokmi. Ak sankcie nebudú účinné, Rusko by sa mohlo ekonomicky posilniť, čo by umožnilo pokračovať vo vojenskej agresii. Sankcie sú kľúčové pre podporu boja Ukrajiny proti Rusku tým, že odrezávajú finančné zdroje, ktoré poháňajú vojnu.

Šmyhalova kancelária zatiaľ neposkytla k rozhovoru žiadne pripomienky. Výmena názorov poukazuje na zložitú dynamiku a potenciálne hospodárske dôsledky sankcií a vyvoláva otázky o ich širšom vplyve na energetickú stabilitu a spoluprácu v strednej Európe.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com