Svet

Maďarská opozícia na vzostupe: Najsilnejšieho Orbánovho kritika zvolili za predsedu strany TISZA

Pétera Magyara , najsilnejšieho kritika vlády maďarského premiéra Viktora Orbána, zvolilo valné zhromaždenie mimoparlamentnej strany TISZA za jej predsedu. Magyar to oznámil na Facebooku, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podpredsedami strany sa stali Márk Radnai, operatívny šéf strany, a Zoltán Tarr, ktorý vedie sedemčlennú delegáciu poslancov TISZA v Európskom parlamente. Magyar bol doteraz podpredsedom strany. Pre časovú tieseň si v apríli nestihol založiť vlastnú stranu, namiesto toho sa rozhodol pre vstup do neaktívneho politického subjektu TISZA (Strana úcty a slobody). Stranu TISZA v decembri 2020 založil Attila Szabó v meste Jáger (maď. Eger).

Nový predseda oznámil, že Szabó bude čestným zakladajúcim predsedom. Dodal, že o členstvo v TISZE prejavilo záujem tisíce ľudí a v krátkom čase sa strana stala najsilnejšou opozičnou silou v Maďarsku.

Magyar sa stal verejne známym po prevalení aféry v prípade amnestie v pedofilnej kauze. Vo februári pre ňu odstúpila maďarská prezidentka Katalin Nováková. Magyarova popularita rýchlo stúpala a zorganizoval viacero masových protivládnych protestov v Budapešti i mimo hlavného mesta.

Tisíce ľudí sa zhromaždili na budapeštianskom Námestí hrdinov na demonštrácii, ktorá je reakciou na prezidentskú amnestiu pre človeka zapleteného do pedofilnej kauzy a na politické súvislosti tohto škandálu.

V kampani pred eurovoľbami Péter Magyar naznačoval, že by radšej zostal v Maďarsku a zameral sa na vytváranie základov pre porážku Orbána v najbližších parlamentných voľbách plánovaných na rok 2026. Napriek tomu si po zvolení prevzal mandát europoslanca. Sedem poslancov strany Tisza je súčasťou najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente – stredopravej Európskej ľudovej strany (EPP).

Zdroj: https://spravy.pravda.sk


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com