Svet

Joe Biden oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie na post prezidenta USA. Nahradiť ho chce Kamala Harrisová

Biden svoju podporu vyjadril viceprezidentke Kamale Harrisovej. Zareagoval už aj Donald Trump.

Americký prezident Joe Biden v nedeľu oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie.

S odvolaním sa na vyhlásenie zverejnené na Bidenovom konte na sieti X o tom informuje agentúra AFP citovaná agentúrou TASR.

Biden zároveň uviedol, že svoju podporu vyjadril viceprezidentke USA Kamale Harrisovej. Viceprezidentka ju prijala a potvrdila, že sa bude uchádzať o nomináciu Demokratickej strany za kandidátku na prezidentku. Stala by sa tak len druhou kandidátkou v dejinách. Prvou bola Hillary Clintonová, ktorú v roku 2016 porazil Donald Trump. Ten je kandidátom Republikánov aj teraz.

Bidenovo rozhodnutie prichádza štyri mesiace pred voľbami. V liste, ktorý zverejnil na svojom účte na sociálnej sieti, uviedol, že slúžiť ako prezident bola pre neho najväčšia česť v živote.

„A hoci bolo mojím zámerom usilovať sa opätovné zvolenie, som presvedčený, že je v najlepšom záujme mojej strany a krajiny, aby som odstúpil a sústredil sa výlučne na plnenie povinností prezidenta počas zvyšku môjho funkčného obdobia,“ napísal Biden.

Biden v príspevku na sieti X takisto uviedol, že zostane vo funkcii prezidenta a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl USA do januára 2025, keď sa mu skončí funkčné obdobie.

V statuse tiež avizoval, že tento týždeň sa prihovorí národu.

Ako uvádza server Politico.com, Bidenovo rozhodnutie zaskočilo jeho spolupracovníkov z Bieleho domu i členov jeho kampane. Viacerí sa o ňom dozvedeli zo sociálnych sietí. „Všetci sa to dozvedáme z tweetu. Nikto z nás nechápe, čo sa deje,“ cituje Politico jedného z nich.

O tom, že rozhodnutie prišlo náhle, svedčí podľa Politica aj fakt, že Bidenova kampaň rozposlala darcom e-mail s hlavičkou „Joe a Kamala“ osem minút po tom, ako Biden oznámil svoje rozhodnutie.

Kampaň končí po kritike demokratov

Biden ukončuje svoju predvolebnú kampaň po tom, ako časť jeho kolegov z Demokratickej strany stratila vieru v jeho schopnosť poraziť v prezidentských voľbách republikána Donalda Trumpa, konštatovala agentúra Reuters.

Veľmi silným podnetom pre pochybnosti o Bidenovi bola jeho televízna debata s Trumpom koncom júna, ale aj nedávne vystúpenie v rámci summitu aliancie NATO vo Washingtone, kde ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pódium omylom uviedol ako „prezidenta Putina“.

Bidena v posledných dňoch na odstúpenie vyzvalo okrem 37 členov Kongresu za Demokratickú stranu aj niekoľko prominentných podporovateľov ako herec George Clooney či spisovateľ Stephen King. Čelil tiež tlaku verejnosti. Podľa júlového prieskumu verejnej mienky boli až takmer dve tretiny voličov Demokratov presvedčené, že by mal kandidatúru prenechať niekomu inému.

Bidenovi sa po zlom výkone v prezidentskej debate nedarilo ani medzi darcami. Kým v júni vyzbieral na kampaň 50 miliónov dolárov, podľa odhadov by v júli nedosiahol ani polovicu tejto sumy.

Prezidentské voľby v USA sa budú konať 5. novembra. Demokratická strana musí do nich teraz postaviť nového kandidáta. Najviac sa v tejto súvislosti spomína práve meno viceprezidentky Harrisovej.

„Dnes chcem ponúknuť svoju plnú podporu tomu, aby sa Kamala stala nominantkou našej strany. Demokrati – je čas spojiť sa a poraziť Trumpa. Poďme na to,“ napísal Biden.

Trump reaguje

Joe Biden nebol spôsobilý kandidovať na prezidenta, napísal na sieti Truth Social protikandidát Donald Trump. „Všetci okolo neho, vrátane jeho doktora a médií, vedeli, že nie je schopný byť prezidentom,“ odkázal Bidenov politický rival.

Trump takisto napísal, že „škody, ktoré Biden napáchal, napraví veľmi rýchlo“. Svoj post zakončil heslom Urobme Ameriku znovu veľkou.

Pre televíziu CNN vyhlásil, že viceprezidentku Kamalu Harrisovú bude ľahšie poraziť ako úradujúceho prezidenta.

S ostrou reakciou vystúpil aj predseda Snemovne reprezentantov a prominentný člen Republikánskej strany Mike Johnson. „Ak Joe Biden nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta, nie je spôsobilý slúžiť ako prezident. Okamžite sa musí vzdať úradu,“ reagoval.

Veľký Američan

Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer označil Bidena v reakcii na jeho rozhodnutie za naozajstného vlastenca.

„Joe Biden je nielen skvelým prezidentom a skvelým legislatívnym lídrom, ale je to skutočne úžasná ľudská bytosť. Jeho rozhodnutie, samozrejme, nebolo ľahké, ale opäť dal svoju krajinu, svoju stranu a našu budúcnosť na prvé miesto. Joe, dnešok ukazuje, že si skutočný vlastenec a veľký Američan,“ napísal Schumer na sieti X.

Prvá dáma USA Jill Bidenová v reakcii na manželov status klikla na sieti X na ikonku srdiečka. Ich vnučka Naomi napísala, že dnes môže byť len hrdá na svojho starého otca, ktorý „slúžil našej krajine celou svojou dušou a s bezkonkurenčnou cťou“.

Nie všetci podporujú Harrisovú

Bývalý prezident Barack Obama označil vo svojom vyhlásení Bidena za jedného z najvýznamnejších amerických prezidentov a za „vlastenca najvyššieho kalibru“. Jeho rozhodnutie považuje za historický príklad verejného činiteľa, ktorý uprednostnil záujmy amerického ľudu pred vlastnými.

Obama však nepodporil viceprezidentku Kamalu Harrisovú. „V nasledujúcich dňoch sa budeme pohybovať v neznámych vodách. Mám mimoriadnu dôveru v to, že lídri našej strany dokážu vytvoriť proces, z ktorého vzíde vynikajúci kandidát,“ uvádza bývalý prezident vo svojom stanovisku. Podľa júnového prieskumu by Obamova manželka Michelle dokázala ako jediná z hypotetických kandidátov poraziť Donalda Trumpa.

Bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pochválila Bidena za jeho krok. Vo svojom vyhlásení však nepodporila viceprezidentku Kamalu Harrisovú.

Pelosiová prezidentovi Bidenovi pred niekoľkými dňami súkromne povedala, že podľa prieskumov nemôže v novembrových prezidentských voľbách poraziť svojho republikánskeho predchodcu Donalda Trumpa.

Naopak, Harrisovú podporili bývalý americký prezident Bill Clinton a jeho manželka Hillary, ktorá v roku 2016 kandidovala proti Trumpovi. V spoločnom vyhlásení, zverejnenom na sieti X, napísali, že urobia „všetko, čo môžu, aby ju podporili“.

Na stranu Kamaly Harrisovej sa pridáva väčšina veľkých donorov Joea Bidena, medzi nimi aj Alex Soros, informuje denník New York Times. Zdá sa však, že Harrisová nemá medzi demokratmi zatiaľ širokú podporu. Proti nej vystupuje otvorene Nancy Pelosiová, vplyvná demokratka, bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov.

Harrisová bude kandidovať

Viceprezidentka Harrisová potvrdila, že sa bude uchádzať o nomináciu Demokratickej strany. „Som poctená, že mám prezidentovu podporu a mojim zámerom je zaslúžiť si a získať nomináciu,“ uviedla v stanovisku, ktoré zverejnil Bidenov volebný štáb. Bidenovo rozhodnutie označila za „nezištný a vlastenecký čín“.

Kamala Harrisová sa v novembri 2021 stala prvou ženou v amerických dejinách, ktorá pôsobila ako hlava štátu. Stalo sa tak na niekoľko hodín, keď prezident Joe Biden pri nemocničnej prehliadke absolvoval „rutinnú kolonoskopiu“.

Naposledy sa vzdal kandidatúry na znovuzvolenie prezident Lyndon Johnson v roku 1968. V televízii 31. marca oznámil, že čiastočne zastavuje americké bombardovanie Vietnamu a že sa rozhodol neuchádzať sa o nomináciu svojej strany na prezidenta. Urobil to ale oveľa skôr ako Joe Biden. Ako uvádza server Politico.com, Biden odstúpil od kandidatúry najneskôr zo všetkých úradujúcich prezidentov v modernej histórii.

Zdroj: https://www.aktuality.sk


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com