Svet

Demokratom v USA začali tiecť rekordné peniaze po odstúpení Joea Bidena

Krok, ktorý sa americkým demokratom po odstúpení Joe Bidena z volebného boja oplatil. Zaznamenali totiž najúspešnejší deň pri získaní sponzorských peňazí na prezidentskú kampaň.

Môže za to odstúpenie amerického prezidenta Joea Bidena z boja o znovuzvolenie.

Hlavný sprostredkovateľ príspevkov na kampaň informoval, že v nedeľu padali rekordy. Finančnými prostriedkami už disponuje Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová. Očakáva sa, že bude hlavnou kandidátkou demokratov v jesenných voľbách.

V strane po prezidentovom odstúpení z kampane vybrali takmer 50 miliónov dolárov, oznámila platforma ActBlue, ktorá pre ňu sprostredkováva príspevky. „Drobní darcovia sú motivovaní a pripravení zapojiť sa do týchto volieb,“ doplnila na sociálnej sieti X.

Joe Biden mal v poslednom čase problémy s výberom príspevkov. Podľa médií sa pod to podpisoval zlý výkon v televíznej debate s republikánskym rivalom Donaldom Trumpom.

Tlak na prezidenta

Viacerí veľkí sponzori demokratov šéfa Bieleho domu vyzvali, aby sa neusiloval o znovuzvolenie. Niektorí z nich dokonca vyhlasovali, že pozastavujú svoje príspevky, kým tak neurobí.

Biden v nedeľu podporil Kamalu Harrisovú a vzápätí niektorí darcovia vystúpili na podporu viceprezidentky.

Vyhlásenie prišlo od Karly Jurvetsonovej, ktorá v posledných rokoch americkým Demokratom darovala vyše 40 miliónov dolárov, napísal denník New York Times (NYT).

„Od tejto chvíle až do dňa volieb budem pracovať na tom, aby bola Harrisová zvolená,“ uviedla americká lekárka a filantropka, ktorú považujú za jednu z hlavných sponzoriek Demokratickej strany.

Peniaze od Bidena

Bidenov štáb na konci júna bilancoval, že mal k dispozícii 95 miliónov dolárov. Harrisová bola ako opätovná kandidátka na viceprezidentský post súčasťou Bidenovho účtovníctva, prevedenie dolárov pod jej kontrolu je tak najskôr „z právneho hľadiska priamočiare“, píše NYT.

Členka americkej Federálnej volebnej komisie (FEC) Dara Lindenbaumová podotkla, že vzhľadom na to, že Harrisová už bola uvedená v dokumentácii k registrácii kampane Biden-Harrisová, predchádzajúce príspevky jej patria. „Z môjho pohľadu to je uzavretá vec,“ povedala.

Viceprezidentka zároveň prevezme dozor nad rozsiahlymi volebnými operáciami, ktorým sa venuje zhruba 1300 pracovníkov a desiatky kancelárií naprieč USA. Šéfky Bidenovej kampane Len O’Malleyová Dillonová a Julie Chavezová Rodriguezová podľa informácií NYT v nedeľu informovali personál, že teraz pracujú pre štáb „Harris for president“.

Podpora Harrisovej

Predsedovia organizácií Demokratickej strany vo všetkých 50 štátoch USA podporujú Harrisovú ako novú uchádzačku o nomináciu na prezidentskú funkciu namiesto šéfa Bidena. Napísala to v pondelok podľa TASR Reuters s odvolaním sa na informované zdroje.

Predsedovia podľa nich uskutočnili konferenčný hovor v nedeľu po tom, ako Biden oznámil, že odstupuje z boja o Biely dom. Jeden zo zdrojov uviedol, že Harrisová má ako kandidátka na prezidenta ich „plnú podporu“.

Viaceré zdroje pre agentúru Reuters takisto uviedli, že predstavitelia Harrisovej kampane, jej spojenci a podporovatelia začali oslovovať delegátov augustového nominačného zjazdu demokratov, aby zabezpečili podporu pre jej nomináciu za kandidátku na prezidentku v novembrových voľbách. S oslovovaním delegátov sa začalo krátko po tom, čo úradujúci prezident Joe Biden v nedeľu oznámil, že odstupuje z boja za znovuzvolenie v novembrových voľbách.

Nominačný zjazd

Napriek tomu, že Biden podporil Harrisovej kandidatúru na prezidentku, aby mohla súperiť s republikánskym vyzývateľom a exprezidentom Donaldom Trumpom, musí presvedčiť najmenej 1969 z 3936 delegátov nominačného zjazdu, ktorí sa zídu v Chicagu od 19. do 22. augusta, aby vybrali prezidentského kandidáta Demokratickej strany.

Väčšina z nich podporovala Bidena a po jeho odstúpení nie sú ničím viazaní, aby niekoho podporovali.

Podporu kandidatúre Harrisovej už vyslovili niektorí demokratickí guvernéri amerických štátov. Urobili tak guvernéri Kalifornie, Severnej Karolíny, Colorada či Pensylvánie. Na jej stranu sa postavil aj minister dopravy Pete Buttigieg, ktorý sa v roku 2020 neúspešne uchádzal o prezidentskú nomináciu.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com