Svet

Meniaca sa krajina ruského vplyvu na Balkáne a reakcia Európy

V nedávnych diskusiách, ktoré v Podgorici zorganizovalo Čiernohorské centrum pre západobalkánske štúdie, predseda Európskeho hnutia Čiernej Hory Momčilo Radulović zdôraznil sofistikovaný a rýchlo sa rozvíjajúci charakter ruského hybridného vplyvu v Čiernej Hore, na západnom Balkáne a v Európe. Podľa Radulovića tento systém vplyvu prekonáva obranné stratégie Západu, čo predstavuje pre región významnú výzvu, uvádza české média AZ.

Radulović charakterizoval ruský vplyv ako „chobotnicu“ so sieťou štátnych, pološtátnych, ideologických a parainštitucionálnych štruktúr, ktoré rozširujú svoj dosah na celom svete. „Táto chobotnica sa rýchlo učí a prispôsobuje,“ povedal a zdôraznil flexibilitu a odolnosť ruskej taktiky.

Radulović poznamenal, že kľúčovým problémom nie je len prítomnosť ruského vplyvu, ale aj neprimeranosť západných protiopatrení. Poukázal na to, že tento problém je umocnený konaním alebo nečinnosťou západných spojencov, najmä Spojených štátov a európskych krajín. „Skutočným problémom nie je len to, čo robí Rusko na Balkáne, ale aj to, čo robia alebo nerobia naši americkí a európski priatelia,“ uviedol Radulović.

Kritizoval niektoré západné stratégie, najmä myšlienku rozdelenia Balkánu na etnocentrické zóny vplyvu – srbskú, albánsku a chorvátsku. Radulović varoval, že tento prístup je „absolútne katastrofálny“ a mohol by podnietiť nové konflikty, najmä v Bosne a Hercegovine. „Naši priatelia na Západe dôkladne nezvažujú dôsledky,“ varoval.

Radulović sa venoval aj snahám o zbližovanie srbského prezidenta Aleksandara Vučiča so západnými spojencami, pričom tieto pokusy označil za scestné. Tvrdil, že Vučićov režim sa nikdy úplne neintegruje do demokratického Západu, bez ohľadu na jeho kroky, ako je napríklad posielanie zbraní na Ukrajinu, dodávky lítia na západné trhy alebo prilákanie nemeckých investícií do Srbska. „To sa nikdy nestane,“ tvrdil Radulović a kritizoval západných diplomatov za to, že si túto skutočnosť neuvedomujú.

V záverečnom slove Radulović zdôraznil, že bez výraznej zmeny západnej politiky voči západnému Balkánu, Srbsku a Vučićovmu režimu zostane stabilita v regióne nedosiahnuteľná. Varoval, že súčasný prístup nielenže ponecháva región zraniteľný voči ruskému vplyvu, ale vedie aj k tomu, že západní diplomati neúmyselne podporujú oficiálny Belehrad.

Radulovićove postrehy zdôrazňujú potrebu účinnejšej a koordinovanejšej reakcie západných spojencov s cieľom čeliť ruskému hybridnému vplyvu a zabezpečiť stabilitu na Balkáne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com