Slovensko

Vláda by chcela zaviesť novú daň, od občanov chce získať vyše pol miliardy

Vo štvrtok podvečer sa objavila informácia, že vláda zvažuje zdaniť bezhotovostné platby. Išlo by o prevody na účet, ale aj výbery z bankomatov.

Informáciu o možnej novej dani, nad ktorou vláda uvažuje, priniesol vo štvrtok podvečer Denník N. Vláda zvažuje zavedenie novej dane podľa maďarského vzoru. K zdaňovaniu by malo dochádzať pri prevodoch z účtu na účet, ale napríklad aj v prípade výberov z bankomatov alebo platenia faktúr.

Štát by pomocou novej dane chcel získať 550 miliónov eur, teda viac než tretinu z potrebnej konsolidácie verejných financií. Táto daň by zaťažila nielen domácnosti, ale zároveň by zdvihla aj náklady zamestnávateľov na mzdy.

Ide o porovnateľnú sumu do štátneho rozpočtu ako zvýšenie základnej sadzby DPH na 21 percent. Prvé z konsolidačných opatrení uvidíme už od budúceho roka, kedy začne platiť daň zo sladených nápojov. Očakáva sa aj dodatočné zvýšenie dane z tabakových výrobkov či možné zavedenie spotrebnej dane z elektronických cigariet.

Vláda zatiaľ od svojho nástupu zaviedla daň na sladené nápoje, tabak, znížila odvod do druhého piliera a zvýšila zdravotné odvody.

Informácie o novej dani minister financií Ladislav Kamenický popiera. „Sú to klamstvá a ministerstvo financií takéto výroky považuje doslova za šírenie poplašných správ. Rovnako to platí aj pri téme údajného rušenia paušálnych výdavkov pre živnostníkov.“ Kompletný zoznam konsolidačných opatrení plánuje predstaviť v priebehu niekoľkých týždňov.

Moderná ekonomika je postavená na bezhotovostných platbách, najmä teda platbe kartou. „Je to menej prácne, rýchlejšie, je to ľahšie kontrolovateľné, kam išli peniaze a kde vznikajú daňové úniky. Pri hotovostných platbách sa dá ľahšie prefinancovať čierna ekonomika, korupcia,“ pokračuje ekonóm Villam Páleník zo Slovenskej akadémie vied.

Kto zaplatí novú daň

Nová daň by sa nemala týkať transakcií s akciami či dlhopismi. Práve tam však vidí Páleník priestor na prípadné zdanenie. „Skôr tie finančné transakcie nie sú dostatočne zdanené. Návrh je z tohto pohľadu preto prekvapivý.“

Ak bezhotovostné platby zdražejú, podľa ekonóma Páleníka môže dôjsť k väčším výpadkom z výberu daní. „Ten súčasný stav to určite zhorší. Aj firmy, aj ľudia môžu začať uprednostňovať hotovostné platby, čo je pre modernú ekonomiku riziko. Neviem, či si vláda toto riziko uvedomuje. Aj pri vyššej DPH sa očakávajú vyššie daňové úniky, ale zároveň poznáme opatrenia, ako im zamedziť či už daňovými kontrolami, alebo e-kasami. V prípade úplne novej dane nevieme, čo nás čaká.“

Plánovaná nová daň vyvolala vlnu kritiky z radov opozície. SaS daň z odvodu označila za socialistickú. „Keď vám príde čistá mzda na účet, tak štát strhne nejaké percento zamestnávateľovi… Normálne Fico a Kamenický idú zdaniť výplaty,” povedal predseda strany Branislav Gröhling a vyzval vládu, aby tieto dane neschválila.

Zdaniť bezhotovostné platby je podľa podpredsedu strany Mariána Viskupiča ako „zdaniť dýchanie.” Týkalo by sa to bežných prevodov, výberu hotovosti či platby kartou. V praxi by tak mohlo nastať dvojité zdanenie. Prvýkrát by sa financie zdanili pri prevode na účet zamestnanca a druhýkrát by bola daň zaplatená pri platbe kartou v obchode.

Viskupič upozorňuje, že takáto zmena si vyžaduje aj prijatie ďalších zamestnancov a zamestnankýň, čo zvýši náklady štátu.. „Aj toto zaplatí občan… Fakt nám chcú už zdaniť aj dýchanie?” pýtal sa na tlačovej konferencii podpredseda SaS a potvrdil, že informácie o nových daniach majú priamo od zdroja z ministerstva financií. Viskupič odmietol, že by za potrebu konsolidovať financie mohla predošlá vláda, ktorej bola súčasťou aj strana SaS.

Štátne inštitúcie podľa prepočtov SaS zaplatili na tejto dani 46 miliónov eur, domácnosti 43 miliónov eur a 566 miliónov eur zaplatia podniky. Po odpočítaní nákladov by mal štát na novej dani získať 550 miliónov eur. „Keď aj zaplatí pri tej výplate tú daň zamestnávateľ, ale vo finále vám mohol o to poslať viac odmien alebo budete mať nižšiu výplatu. Každú daň zaplatí v konečnom dôsledku občan,“ dodal Viskupič.

Aj opozičná strana PS odmieta zavedenie nových daní z finančných transakcií— vládu kritizuje, že chce „brať občanom ďalšie úspory” a inšpiráciu vraj hľadá v Maďarsku.

„Vláde sa páči doba kešu. Toto opatrenie bude nabádať k tomu, aby sme svoje transakcie robili v keši… Celý svet sa hýbe k elektronickým platbám, iba my cúvame,” povedal poslanec Štefan Kišš. Ak sa podľa PS schvália nové dane, zaplatia to občania a služby budú zároveň drahšie.

Uťahovanie opaskov

Eduard Heger vyzval Roberta Fica, aby zastavil „bláznivé nápady ministra Kamenického“, lebo tie sú podľa neho na uterák. Zdôraznil, že ministri by si mali utiahnuť opasky najprv sami u seba, a spomenul nielen zvýšenie platov, ale aj to, že Robert Fico má aktuálne doživotnú rentu.

Bývalý premiér vláde vyčítal aj to, že ruší útvary, ktoré určujú hodnotu za peniaze. Priznal, že zatiaľ čo v čase krízy jeho vláda zadlžila Slovensko o 20 miliárd eur, pričom mala podpriemerné rozpočtové deficity v rámci EÚ, táto vláda krajinu zadlžila už o 35 miliárd eur. „Prestaňte ľuďom siahať do vačkov a peňaženiek,“ pokračoval s tým, že vláda má zvažovať aj zrušenie pomoci s cenami energií, čiže občania budú aj za toto platiť viac. Zároveň doplnil, že výber dane z pridanej hodnoty sa zhoršuje a aj tieto prostriedky vláde budú chýbať. „Váš sociálny štát sa rozpadol,“ uzavrel Heger.

S konsolidáciou začínajú pomaly

Naposledy vyvolalo rozruch to, že vláda chce minúť enormné sumy na oslavy štátnych sviatkov. Oslavy sv. Cyrila a Metoda na Devíne a oslavy zvrchovanosti v Starej Bystrici stáli takmer 500-tisíc eur. Ďalších 2,7 milióna eur chce vláda minúť na oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Oslavy na Devíne pritom ani neboli sprístupnené verejnosti a úrad vlády presne nevysvetlil, na čo presne finančné prostriedky použil.

Kontroverziu vyvolal aj spôsob, akým si krátko po nástupe k moci vláda zvýšila platy o takmer 5-tisíc eur, a to tak, že z tohto zvýšenia ministri nebudú odvádzať daň štátu, keďže ide o tzv. paušálne náhrady, ktoré majú jednotlivým členom vlády pokryť náklady spojené s funkciou.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com