Šport

Na ME žiaril španielsky zázrak, v Slovane zas vytiahli ten svoj: Mateáš pripomína Yamala

Mladé hviezdy začínajú dobývať futbalový svet. Na európskom šampionáte zaujal španielsky zázrak Lamine Yamal (17), ktorý prekonal všetky vekové rekordy na spodnej hranici. Svoj klenot však majú aj v bratislavskom Slovane, pričom tréner Vladimír Weiss st. (59) mu začína dávkovať minúty. Maxim Mateáš (16) preskočil hneď niekoľko kategórií a už nastúpil aj v Lige majstrov. V Severnom Macedónsku proti Struge pomohol k víťazstvu 2:1 a k bezproblémovému postupu.

Mateáš sa na konci minulého ročníka stal najmladším hráčom v dejinách Slovana Bratislava. V poslednom kole proti Ružomberku nastúpil vo veku 16 rokov a 6 dní. A keďže si po ňom belasí prevzali majstrovskú trofej, je zároveň aj najmladší šampión v slovenskej histórii. Aj keď si stihol pripísať iba jednu prihrávku, oslavoval so spoluhráčmi aj s fanúšikmi. „Chápem, že pre niekoho je to prekvapenie, že taký mladý hráč dostal šancu. Už na tréningu však v mnohých veciach príjemne prekvapil a dokázal sa adaptovať,“ povedal vtedy asistent trénera Boris Kitka s tým, že sa snažia vyberať najtalentovanejších do áčka. „Ak nás niekto upúta, kto vo svojej kategórii robí nadpriemerné veci a má potenciál, tak s ním chceme pracovať. Maxim je jeden z nich,“ doplnil.

Mateáša pochválil aj tréner Weiss

V prvom tíme belasých mladík zostal aj počas letnej prípravy, v ktorej odohral tri zápasy. V generálke proti Petržalke dokonca nastúpil v základnej zostave. „Na to, že má 16 rokov, vie už z futbalu veľa,“ povedal pred sezónou tréner Weiss, ktorý doprial mladému stredopoliarovi po ligovom debute aj premiéru v Lige majstrov vo veku 16 rokov, 2 mesiace a 5 dní. Pre zaujímavosť, najmladším Slovákom v skupinovej fáze milionárskej súťaže, ktorá sa od tejto sezóny mení na ligovú fázu, je od minulého roka hráč Feyenoordu Rotterdam Leo Sauer, ktorý nastúpil vo veku 17 rokov, 9 mesiacov a 3 dni. Mateáš ho tak má šancu prekonať v tejto a aj v budúcej sezóne.Len to by sa slovanisti najskôr museli kvalifikovať…

V začiatku kariéry však pripomína hviezdneho Španiela Yamala, ktorý prekonával tiež jeden rekord za druhým. Už od 15 rokov figuroval v prvom tíme Barcelony a nedávno lámal rekordy aj na ME. V Lige majstrov, ak teda rátame aj predkolá, však hral Mateáš v skoršom veku.

Porovnanie mladíkov

Lamine Yamal
– prvý štart za Barcelonu: 29. apríla 2023 (15 rokov)
– prvý štart v Lige majstrov: 19. septembra 2023 (16 rokov)
– prvý štart v národnom tíme: 8. septembra 2023 (16 rokov)

Maxim Mateáš
– prvý štart za Slovan: 18. mája 2024 (16 rokov)
– prvý štart v Lige majstrov: 17. júla 2024 (16 rokov)
– na svoj prvý štart v národnom tíme stále čaká

Zdroj: https://sportovy.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com