Ekonomika

Pšenice bude tento rok dosť, mlynári sú však neistí ohľadom jej kvality

Na kvalitu vplýva aj extrémne počasie, silné dažde a krupobitie. Tie kvalitu obilnín znehodnotili až na kŕmnu úroveň.

Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) očakávajú dostatočnú úrodu slovenskej pšenice, raže i ďalších obilnín na spracovanie múky. Spotrebitelia budú mať na jeseň dostatok slovenskej múky, otázkou podľa mlynárov zostáva kvalita pšenice. V piatok o tom informoval generálny sekretár SSM Milan Lapšanský.

Rizikové počasie

„Napriek výraznému poklesu osevných plôch pšenice o takmer 14 percent predpokladáme dostatok slovenskej pšenice na výrobu múky. Aktuálne čísla predikujú zhruba o päť percent vyššie výnosy z hektára oproti päťročnému priemeru. Pre nás však bude najdôležitejšia kvalita,“ uviedol Lapšanský.

Rok 2023 bol podľa neho z tohto pohľadu extrémny. „Napriek vysokej úrode z hektára bolo pre nás potravinárskej pšenice najvyššej kvality, označovanej triedami E a E+ nedostatok a museli sme ju nakupovať z Maďarska a Česka,“ dodal.

Rizikom je extrémne počasie posledných týždňov, mimoriadne silné dažde a krupobitia v niektorých regiónoch, ktoré kvalitu obilnín znehodnotili až na kŕmnu úroveň. Lapšanský verí, že sa situácia z roku 2023 nezopakuje.

Ceny by mohli zostať stabilné

Základným kritériom pre rozdelenie pšenice do tried je obsah lepku, pričom do najvyššej triedy E je zaradená pšenica s obsahom lepku vyšším ako 28 percent. Tá je potrebná pre výrobu múk s celoročne vyrovnanými parametrami nielen pre gazdinky, ale aj pre profesionálnych odberateľov, ktorí vyrábajú špeciálne zmesi pre pekárov, cukrárov a cestovinárov. V hospodárskom roku 2022/2023 spracovali slovenské mlyny 349-tisíc ton pšenice a 14 800 ton raže. Produkcia slovenských mlynov zahŕňa všetky druhy múk, od hladkých, cez polohrubé, hrubé až po krupičné.

„Ceny pšenice sa na burzách aktuálne pohybujú v intervale od 220 do 225 eur za tonu. Predpokladáme preto, že ak nenastanú nečakané situácie, ceny by mohli zostať stabilné. Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov majú záujem nakupovať výhradne slovenskú pšenicu. Veríme preto, že aj naši poľnohospodári budú mať záujem o tvorbu pridanej hodnoty doma na Slovensku a domáce mlyny budú mať dostatok relevantných ponúk,“ dodal Lapšanský.

Slovenská spoločnosť mlynárov združuje výrobcov múky a mlynských krmív z celého Slovenska. Má šesť členov vo viacerých regiónoch Slovenska. Zamestnáva takmer 500 pracovníkov.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com