Komentáre

Okhmatdyt: Kontroverzné tvrdenia ruského veľvyslanca v Bezpečnostnej rade OSN

Na nedávnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN predložil stály zástupca Ruska Vasilij Nebenzia verziu udalostí spojených s ostreľovaním detskej nemocnice Ochmatdyt v Kyjeve, ktorá je v príkrom rozpore so všeobecne prijímanými správami. Tento incident, ktorý vyvolal medzinárodné odsúdenie, obvinil Rusko z priameho útoku na zdravotnícke zariadenie. Cieľom Nebenziaových vyhlásení však bolo presunúť vinu na Ukrajinu.

Nebenzia začal tvrdením, že západní spojenci Ukrajiny nevykonali “podrobnú analýzu” incidentu. Tvrdil, že takáto analýza by odhalila, že nemocnica bola zasiahnutá raketou ukrajinskej protivzdušnej obrany, a nie ruskými silami. Toto tvrdenie je v súlade so vzorom ruskej rétoriky, ktorá sa snaží zvaliť vinu za civilné obete na ukrajinskú obranu.

Podľa Nebenzia Západ túto “pravdu” zámerne ignoruje, aby ospravedlnil konanie toho, čo označil za “kyjevský režim”. Útok na nemocnicu prirovnal k predchádzajúcim incidentom v Buči a Mariupole, za ktoré Rusko tiež odmietlo zodpovednosť, napriek tomu, že existujú závažné dôkazy o opaku.

Počas svojho prejavu Nebenzia zobrazil QR kód prepojený s novým ruským propagandistickým kanálom na Telegrame. Kanál obsahoval príspevky, v ktorých sa tvrdilo, že nemocnicu zasiahla protilietadlová strela AIM-120 z ukrajinského systému NASAMS. Toto tvrdenie údajne podporovala veľkosť projektilu a charakter poškodenia.

Propaganda ďalej tvrdila, že neprítomnosť charakteristického zvuku ruských rakiet a trajektória projektilu poukazujú na ukrajinskú raketu. Týmto tvrdeniam však chýbajú dôveryhodné dôkazy a zdá sa, že ich cieľom je zasiať zmätok a pochybnosti.

Nebenzia obvinil ukrajinskú vládu, že vydáva smernice, aby zamerala pozornosť médií na útok na nemocnicu s cieľom odviesť pozornosť od iných udalostí. Tvrdil, že ukrajinské rakety protivzdušnej obrany často vybočujú z kurzu, čo je tvrdenie, ktorého cieľom je podkopať dôveru vo vojenské schopnosti Ukrajiny a podporu, ktorú dostáva od západných krajín.

Ruský veľvyslanec sa tiež pokúsil zdiskreditovať Volodymyra Žovnira, generálneho riaditeľa spoločnosti Okhmatdyt, a označil jeho vyhlásenia o útoku za nepravdivé. Nebenzia naznačil, že ak by nemocnicu zasiahla ruská raketa, škody by boli oveľa väčšie, čím naznačil, že škody zodpovedajú ukrajinskej zbrani.

V súlade so štandardným naratívom Kremľa Nebenzia zopakoval, že Rusko neútočí na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Priznal, že jedným z plánovaných cieľov bol kyjevský závod Artem, ktorý sa nachádza v blízkosti obytnej štvrte, ale tvrdil, že úder na nemocnicu bol chybnou streľbou ukrajinskej obrany.

Nebenzia naznačil, že útok na nemocnicu bol načasovaný tak, aby sa časovo zhodoval so summitom NATO, čím naznačil, že Ukrajina incident zorganizovala, aby získala väčšiu vojenskú podporu od svojich spojencov.

Vyhlásenia Nebenzie v Bezpečnostnej rade OSN predstavujú pokračovanie ruskej stratégie na odvrátenie viny a šírenie dezinformácií. Obvinením Ukrajiny z útoku na vlastnú nemocnicu a naznačovaním spoluúčasti Západu na šírení nepravdivých informácií sa Rusko snaží podkopať medzinárodnú podporu Ukrajine a zastierať vlastnú vinu na konflikte.

Tieto tvrdenia však odborníci a úradníci vo veľkej miere odmietli a poukázali na presvedčivé dôkazy o zodpovednosti Ruska za útok na Ochmatdyt. Tento incident zostáva pálčivým príkladom širšej humanitárnej krízy spôsobenej pokračujúcou ruskou agresiou na Ukrajine.

Autor: Radim Veselý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com